Romlottak a 2023-as ukrán gazdasági kilátások is
Fotó: Shutterstock

Így roppantotta meg a háború az ukrán GDP-t

Rendkívül megviselte Ukrajna gazdaságát az Oroszországgal vívott háború. A friss GDP-adatok mutatják, mennyire volt jelentős a visszaesés. A konfliktussal magyarázható a fogyasztás, a beruházások, valamint a nemzetközi kereskedelem volumenének zuhanása is.


Nagyot zuhant az ukrán GDP

29,2 százalékkal csökkent tavaly Ukrajna bruttó hazai összterméke - vagyis a GDP-je - az ország gazdasági minisztériumának a friss kalkulációja szerint. A hatalmas esés okait leginkább a kelet-ukrajnai orosz invázióra visszavezethető lakossági fogyasztás csökkenésben, valamint az export és az import bezuhanásában látják a szakemberek.

Valamivel kedvezőbb az adat a korábban vártnál, hiszen az ukrán kormány januári becslése 30,4 százalékos GDP-csökkenés volt. Azonban módosították az értéket, miután kiderült a napokban, hogy a negyedik negyedévi visszaesés kisebb volt a feltételezettnél, éves alapon ”csupán” 31,4 százalék.

Ami a 2023-ra vonatkozó becsléseket illeti: Ukrajna gazdasági minisztériuma március elején 1 százalékra mérsékelte az ország idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését a korábbi 3,2 százalékról.

A Napi megjegyzi, a napokban egy jó hírt is kaptak az ukrán gazdák. Moszkva belement az Ukrajna gabonaexportját is érintő kereskedelmi szerződése meghosszabbításába 60 nappal. Így az eddigi keretek között folytatódhat a gabonakivitele a keleti szomszédunknak és Oroszországnak.

Ukrajna padlóra került

A közgazdászok februári becslése szerint az infláció a 30 százalékot is meghaladhatta tavaly Ukrajnában, ugyan a hivatalos adatok 20 százalékos árindexről szólnak. Például a zöldségek ára csaknem 90 százalékkal emelkedett, és az ország legjelentősebb zöldségtermelő vidéke orosz megszállása alatt áll. Emellett a harcok érintik a legfontosabb ukrán ipari zónákat is.

Ukránok milliói vándoroltak el az országból, de jelentős a katonai emberveszteség is. Igaz, a munkanélküliség háborús helyzetben nehezen értelmezhető, azonban 40 százalék körül lehet, valamint a hrivnya értéke is zuhan.

A Kijevi Közgazdaságtudományi Egyetem (KSE) szeptemberi felmérése szerint az infrastruktúrában és a termőföldeken okozott kár 127 milliárd dollár lehet. Továbbá 13 milliárd dollárra tehető az ukrán vállalkozások megsemmisült tárgyi eszközeinek az értéke, a közvetett károk pedig meghaladják a 33 milliárd dollárt. A mezőgazdasági termelés is visszaesett: a 2021-es 32,5 millió tonna után 26 millió tonna búzát takarítottak be tavaly.

Oroszországban sem fényes a helyzet

Több szakemberek szerint valószínű, hogy a hivatalos adatokat manipulálják az oroszok, de azok alapján Oroszország GDP-je 3 százalékkal eshetett tavaly, valamint a 14 százalékot érhette el az általános infláció. A költségvetés hiánya 2 százalék lehetett GDP-arányosan. A háború nélkül valószínűsített kibocsátás-növekedés és a tényleges adatok közötti különbség megközelítheti a 108 milliárd dollárt, vagyis az eurázsiai ország GDP-jének a 6 százalékát.

Hozzátették, Oroszország a háború elején tetemes hasznot húzott a megugró energiaárakból, azonban ez a profit mára jelentősen lecsökkent. Emellett az ország védelmi kiadásai majdnem negyedével növekedtek éves alapon. A nyugati szankciók fokozatosan fejtik ki a hatásukat, valamint nehezíti a helyzetüket a kivándorlás is. Ráadásul leginkább képzett szakemberek távoznak az országból.

Ne hagyd ki!