Romokban lehet Ukrajna gazdasága, de az orosz is megszenvedi a háborút
Fotó: Shutterstock

Ebből a háborúból egyik fél sem jöhet ki jól anyagilag

Az orosz-ukrán háború miatt mindkét ország gazdasága megroppant, miután szinte elviselhetetlenek lettek a konfliktus költségei. Oroszországot az ukrajnai agressziója miatt nemzetközi szankciók is sújtják.


Ukrajna a padlóra került

Úgy tűnik, az orosz-ukrán háborúból egyik fél sem jöhet ki jól. Ráadásul minél tovább tart a konfliktus, a károk annál jelentősebbek lesznek – írja a Bloomberg. Ukrajna helyzete különösen rossz, hiszen az ország jelentős része romokban hever, és milliókkal csökkent a lakoságszáma.

Ukrajna GDP-je 30 százalékkal zuhant tavaly, amire az ország megalakulása óta nem volt példa. A költségvetési hiánya 27 százalékra rúgott, bár jelentős külföldi segélyeket kapott, amivel úgy tűnik, fedezhető volt a mínusz jelentős része. A közgazdászok szerint az infláció meghaladhatta a 30 százalékot, ugyan a hivatalos adatok 20 százalékos árindexről szólnak. Például a zöldségek ára csaknem 90 százalékkal emelkedett, és az ország legjelentősebb zöldségtermelő vidéke orosz megszállása alatt áll. Emellett a harcok érintik a legfontosabb ukrán ipari zónákat is.

Ukránok milliói vándoroltak el az országból, de jelentős a katonai emberveszteség is. Igaz, a munkanélküliség háborús helyzetben nehezen értelmezhető, azonban 40 százalék körül lehet, valamint a hrivnya értéke is zuhan.

A VG hozzáteszi, a Kijevi Közgazdaságtudományi Egyetem (KSE) szeptemberi felmérése szerint az infrastruktúrában és a termőföldeken okozott kár 127 milliárd dollár lehet. Továbbá 13 milliárd dollárra tehető az ukrán vállalkozások megsemmisült tárgyi eszközeinek az értéke, a közvetett károk pedig meghaladják a 33 milliárd dollárt. A mezőgazdasági termelés is visszaesett: a 2021-es 32,5 millió tonna után 26 millió tonna búzát takarítottak be tavaly.

Oroszországban sem fényes a helyzet

A Bloomberg közgazdászai szerint valószínű, hogy a hivatalos adatokat manipulálják az oroszok, de azok alapján Oroszország GDP-je 3 százalékkal eshetett tavaly, valamint a 14 százalékot érhette el az általános infláció. A költségvetés hiánya 2 százalék lehetett GDP-arányosan. A háború nélkül valószínűsített kibocsátásnövekedés és a tényleges adatok közötti különbség megközelítheti a 108 milliárd dollárt, vagyis az eurázsiai ország GDP-jének a 6 százalékát.

Hozzátették, Oroszország a háború elején tetemes hasznot húzott a megugró energiaárakból, azonban ez a profit mára jelentősen lecsökkent. Emellett az ország védelmi kiadásai majdnem negyedével növekedtek éves alapon. A nyugati szankciók pedig csak fokozatosan fejtik ki a hatásukat. De nehezíti a helyzetüket a kivándorlás is. Ráadásul leginkább képzett szakemberek távoznak az országból.

Senki sem járhat jól ebben a háborúban

A portál szakértői szerint idén az orosz gazdaság stagnálhat, de az ukrán 2 százalékot nőhet. Ukrajnának a mezőgazdasági földek visszaszerzése lehet fontos, Oroszországban pedig nagy kérdés, hogy milyen mértékben sikerül pótolniuk a kiesett nyugati árukat.

Ha Oroszország megnyeri a háborút a harctéren, a Kreml a saját feltételei szerint köthet békét. Azonban sokmilliárdba kerülhet a megnyert területeinek az újjáépítése, valamint hosszú ideig érvényben maradhatnak a nyugati szankciók.


Ne hagyd ki!