Egy biztonsági kamera által megfigyelt emberek
Fotó: Shutterstock

A MI megmondhatja, ki lenne a legjobb főnök, de a HR dönt

A mesterséges intelligencia térnyerése megállíthatatlannak tűnik, egyre több területen alkalmazzák sikerrel. A HR-esek nem biztos, hogy örülnek neki, de a vezetők kiválasztásában is erősödhet a szerepe.


Amíg az emberiség vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott, addig a csoportok a fizikai erő, a gyorsaság, az ügyesség és a bátorság alapján választottak vezetőt. Mivel akkor kisebb közösségek voltak, így mindenki ismert mindenkit, tehát a hazugságokat könnyebben el lehetett kerülni. Nem úgy mint ma, amikor a személyes preferenciák és az előrejutási kényszer miatti torzulások megnehezítik a vezetésre alkalmas személyek kiválasztását.

A mesterséges intelligencia segítségével a személyes elköteleződéseket kizáró, ésszerűbb döntések születhetnek. Közelítsük meg a kérdést gyakorlatiasan: van egy nagyjából ezer nevet tartalmazó listánk, melyen kizárólag vezetőjelöltek szerepelnek, minden fontos és nyilvános adattal a tapasztalataikról, tudásukról, személyiségükről.

A MI ezeket összesíti, majd dönt. Hideg fejjel.

Problémát jelenthet ugyanakkor, ha ez a rendszer úgy működne, mint például a Netflix vagy a Spotify ajánlói. Például, ha a fehér, középkorú férfiakat többször jelölik az eredményeik alapján vezetőknek, akkor egy idő után az algoritmus azt a következtetést szűrheti le, hogy kizárólag ilyen embereket kell keresnie. Vagyis a HR-eseknek még nincs komoly félnivalójuk.

Bár a mesterséges intelligenciának sok előnye van, azért nem árt vigyázni vele. Egy korábbi cikkünkben részletesen összefoglaltuk, milyen ágazatokban lehetne a legjobban kihasználni, illetve milyen veszélyekkel járhat, ha rossz kézbe kerül.

A MI egyéként jól működő vállalati csapatok összeállításában is komoly segítséget jelenthet, hiszen a megadott paraméterek alapján villámgyorsan képes kiválasztani az adott elvárásoknak leginkább megfelelő személyt a jelöltek közül. A jövőben feltehetően emberi felügyelet mellett alkalmazzák majd a mesterséges intelligenciának ezt a funkcióját, így egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy egy gép dönti el, ki legyen a főnök.

Ne hagyd ki!