nő és férfi egymás kezét fogja
Fotó: Pablo Heimplatz / unsplash

Anyagilag is kifizetődőbb párkapcsolatban élni

Rengeteg előnye van annak, ha valaki egyedülálló. Egyebek között az , hogy megalkuvás és kompromisszumok nélkül dönthet az életéről. Ennek viszont ára van.


A szingliség többe kerül a kiadások, megtakarítások és juttatások terén, mint egy olyan párkapcsolat, amelyben megosztjuk a társunkkal a oénzügyi terheket. A szóló élet fenntartása bizony pénzügyi hátrányt jelenthet, a CNN cikkének segítségével most azt ismegmutatjuk, miképpen lehet ez ellen védekezni.

​Többet fizetünk az alapvető dolgokért

Ha a számlák 100%-át egyedül fizetjük, meghibásodáskor mi hívunk szerelőt, és arról is mi gondoskodunk, hogy legyen a hűtőszekrényben elegendő élelmiszer, az mind drágább lesz, mintha megosztoznánk ezeken a költségeken egy partnerrel.

Ugyanez igaz a lakástörlesztésre, a bútorok, háztartási gépek és háztartási eszközök vásárlására is. A házassághoz vezető párkapcsolatnak van egy plusz előnye is: az esküvő, a párok gyakran kapnak anyagi segítséget készpénzben vagy ajándékok formájában.

​Nincs pénzügyi fedezetünk

n\u0151 \u00e9s f\u00e9rfi egy\u00fctt szob\u00e1t festenek

Fotó: Roselyn Tirado / unsplash

Egyedülállóként a munkánk elveszítésével a megkeresett jövedelmünk 100%-át elveszítjük. Azonban ha házastárssal vagy élettárssal élünk, aki szintén dolgozik, a háztartás jövedelmének csak egy részét bukjuk el. Ha bármilyen más pénzügyi zavarral kell megbirkóznunk − például egy egészségügyi probléma miatt nem tudunk dolgozni, ugyanez a helyzet.

Ezért a pénzügyi tanácsadók gyakran javasolják, hogy az egyedüli kenyérkeresőknek érdemes hat-tizenkét havi megtakarítással rendelkezniük vészhelyzetekre, valamint érdemes megfelelő biztosítást kötniük, ami a jövedelmük egy részét akkor is biztosítja, ha hosszabb időre kiesnének a munkából

​A csoportos utazásnál többletköltséget számíthatnak fel

Előfordulhat, hogy csoportos utazásnál egyedül magasabb személyenkénti díjat kell fizetnünk, mintha párban vennénk részt rajta.

A teljes csomag egy főre jutó költsége a kétszemélyes elhelyezésen alapuló, kialkudott szobaárakat is figyelembe veszi. A legtöbb üzemeltető nem keres pénzt az egyszemélyes felárból, de felszámítják, hogy fedezzék a költségeket

− mondta Yves Marceau, a kiscsoportos kalandtúrákat kínáló G Adventures alelnöke. Ilyen esetben megkérdezhetjük, hogy van-e lehetőség egyszemélyes szobafoglalásra. Bár egyedül ki szeret csoporthoz csapódva utazni?

The Conversation

Ne hagyd ki!