Amikor lebeszélik a cukorbetegeket a gyümölcsök fogyasztásáról az egyik legfontosabb ételcsoportot menesztik az étrendjükből. Azokat az élelmiszereket, amelyek nélkülözhetetlenek a gyógyulásukhoz, illetve a szervezetük betegségmentesen tartásához. A Magyar Mezőgazdaság olyan gyümölcsöket gyűjtött össze, amit bátran fogyaszthatnak a cukorbeteséggel élők is.

Az áfonya, a málna, a szeder (összefoglaló nevükön bogyós gyümölcsök) tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal és vitaminokkal, miközben természetesen alacsony a cukortartalmuk. A bennük található rostok lassítják a cukrok felszívódását, ezért nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet és nem követelnek túl sok inzulint.

A szamóca magas rost- és polifenoltartalma révén pozitívan befolyásolhatja az étkezés utáni vércukorszintet, magyarán megakadályozza a vércukorszint ugrándozását.

A rostokban, és antioxidánsokban gazdag alma természetesen segít a vércukorszint szabályozásában, polifenoltartalma pedig fokozza az inzulinérzékenységet. A legszerencsésebb héjastól fogyasztani, mivel a legfontosabb vegyületei közvetlenül a héj alatt bújnak meg. Gyümölcslevet viszont nem ajánlott fogyasztani.

Az alacsony kalória-, ellenben számottevő vitamin-, rost- és antioxidáns-tartalmú citrusok (narancs, citrom, madarin) kiváló választás a cukorbetegeknek.

A nyers diófélék csak úgy dúskálnak a földi kincsekben. És nemcsak a vércukorszint görbe laposításában segítenek ám, hanem jótékonyan hatnak a vérzsírszintekre, visszaszorítják a gyulladást, így erős a védőhatásuk a szívbetegségek ellen.

Csak azt kell szem előtt tartani, hogy valódi gyümölcsöket fogyasszanak, és ne készítményeket, valamint hogy mértékletesen tegyék.

Amit viszont ne fogyasszunk: banán, szőlő, ananász, aszalt gyümölcsök.


 

A legkedveltebb biogyümölcsök

Még egészségesebb, ha biogyümölcsöket fogyasztunk. „A leggyakrabban vásárolt biogyümölcsökhöz tartozik a citrom, a banán, a narancs, az alma és a mandarin. A biodéligyümölcsök kiskereskedelemben látható dominanciáját a kedvező ár-érték arány, az egész évben biztosított elérhetőség és a fogyasztói egészségtudatosság együttesen magyarázzák, ugyanakkor kívánatos lenne, hogy a hazai biogyümölcsök is nagyobb arányban jelenjenek meg az üzletek kínálatában. Bár az árak és a forgalom értéke a legtöbb biotermék esetében jelentős növekedést mutat, az eladott mennyiség egyes termékeknél kisebb-nagyobb mértékben visszaesett, ami a jelentős inflációból adódik. Értékesítési volument tekintve például a bioalma forgalma esett vissza jelentősen, mintegy egyharmadával, miközben a forgalmi értéke 20%-kal nőtt.”  – mondta el a közelmúltban egy konferencián Dr. Györéné Dr. Kis Gyöngyi, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet projektvezető kutatója.