Az emberiség által ősidők óta fogyasztott szőlő nem csupán ízletes gyümölcs, hanem igazi szuperélelmiszer is, amely számos betegség megelőzésében és a jó közérzet fenntartásában játszik szerepet - derül ki a Magyar Mezőgazdaság cikkéből.
 

Komplex védelem

Már Hippokratész és Galénosz is alkalmazta a szőlő levét és leveleit sebek gyógyítására, emésztési zavarok kezelésére és a szervezet tisztítására. Azóta a modern kutatások is igazolták: a szőlőben található antioxidánsok, polifenolok és ásványi anyagok komplex védelmet nyújtanak testünknek.

A gyümölcs még a testsúlycsökkentésben is segíthet: egy vizsgálat során a szőlőt rendszeresen fogyasztók két hét alatt átlagosan 1,2 kilót fogytak, miközben ritkábban nassoltak.

Fitonutriensei fokozzák az inzulinérzékenységet, így csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A polifenolok a gyulladások ellen vethetők be sikerrel, míg kardioprotektív összetevői támogatják a szív és az erek egészségét, csökkentik a vérnyomást és gátolják a trombózis kialakulását.

A szőlő vesebarát gyümölcs is: fokozza a vizeletáramlást, segíti a gyulladások csökkentését, sőt, javíthatja a krónikus vesebetegek szűrési funkcióit. Rostjai elősegítik az emésztést, megszüntetik a székrekedést, miközben antioxidánsai a rákmegelőzésben is fontos szerepet kapnak.

A kék szőlőlé kutatások szerint javíthatja a memóriát idősebb korban, a rezveratrol pedig erősíti a csontokat és fokozza a bőr rugalmasságát. A szőlő karotinoidjai a látás védelmében nélkülözhetetlenek, flavonoidjai pedig az immunrendszer működését harmonizálják.
 

Őszi gyümölcs (és zöldség) kosár

Az ősszel elérhető zöldségek és gyümölcsök nemcsak ízletesek, hanem kiemelkedő táplálkozási értékkel is rendelkeznek. A szezonális ételek fogyasztása nemcsak a helyi gazdaságokat támogatja, hanem hozzájárul az egészséges étrend kialakításához, és az ökolábnyom csökkentéséhez is. Íme, egy lista, mit érdemes ilyentájt fogyasztani a szuper szőlő mellett:

Sütőtök
A sütőtök gazdag A-vitaminban, amely a látás és az immunrendszer egészségéért felelős. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, ami segíti a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben, valamint antioxidánsként is működik.

A kímélő és egészséges tök

A hagyományos tök többféle formában és méretben is elérhető, és különböző ételek alapanyagaként szolgál. A tök szintén magas rosttartalommal rendelkezik, amely elősegíti az emésztés egészségét, valamint a fogyókúrázóknak is nyerő alacsony kalóriatartalma miatt.

Káposzta és kelkáposzta
A két zöldség gazdag C- és K-vitaminban, amelyek hozzájárulnak a csontok és az immunrendszer egészségéhez. A kelkáposzta különösen magas rosttartalmú, ami segít az emésztés javításában és a vércukorszint szabályozásában. Ezek a zöldségek emellett gazdagok antioxidánsokban.

Brokkoli
Kiváló C-vitamin forrás, amely elősegíti az immunrendszer erősítését, valamint magas a rosttartalma, ami javítja az emésztést. Emellett a brokkoli tartalmazza a szulforafán nevű vegyület előanyagait, amely bizonyítottan segít a szervezet méregtelenítésében, és csökkentheti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát.

Dió
Gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A dióban található E-vitamin antioxidánsként védi a sejteket, és hozzájárul a bőr egészségéhez. A dió kedvező hatásairól bővebben itt írtunk. A diófa levelének felhasználásáról pedig itt.