Az élelmiszeripar globalizációja miatt gyakran nem tudhatjuk, pontosan honnan származik a boltban vásárolt paradicsom vagy alma. Egyes országokban a növényvédő szerek használatára és az élelmiszer-biztonsági előírások betartására sokkal kevésbé ügyelnek, mint az Európai Unióban.

A jó hír, hogy számos egyszerű háztartási trükkel mérsékelhető a szermaradványok mennyisége - derül ki a Magyar Mezőgazdaság cikkéből.
 

Mosás, törlés, hámozás

Mivel legtöbb növényvédőszer-maradvány a gyümölcsök és zöldségek felületén található, egyszerűen a tiszta vízzel történő alapos mosással, dörzsöléssel, törölgetéssel is jelentősen csökkenthetjük a szermaradványok mennyiségét.

Még hatékonyabbak lehetünk egy rövid áztatással: egyes kutatások szerint 25-30 perces ecetes áztatás segíthet egyes peszticidek lebontásában és eltávolításában, emellett elpusztítja a baktériumok 98 %-át. A Massachusettsi Egyetem kutatói szerint az almák 12-15 perces szódabikarbónás vízben való áztatása szinte teljesen eltávolíthat két gyakori növényvédő szert a gyümölcsök felületéről.

A hámozás szintén jó megoldás, bár tápanyagveszteséggel járhat. Leveles zöldségeknél (saláta, káposztafélék esetében) ajánlott a külső levelek eltávolítása.

Szeméttel a szépségért

Sokan nem is sejtik, hogy a konyhai hulladékok között valóságos szépségápolási kincsek lapulnak. Az almától a kávézaccig számos hétköznapi maradvány tökéletesen alkalmas arra, hogy természetes bőrápolószerként újrahasznosítsuk őket. Ez a módszer nemcsak a pénztárcánkat kíméli, hanem a környezetet is, hiszen így kevesebb kozmetikai csomagolás kerül a szemétbe.

    Az alma héja arctisztításra, a banánhéj hidratálásra és fogfehérítésre is bevethető.
    A citrusfélék héja C-vitaminban gazdag: a citrom világosítja a bőrt, tisztítja a kezet és a körmöt, míg a narancs szárítva, darálva kitűnő bőrradír.
    A szőlőhéj erős antioxidáns-tartalmával a bőr öregedését lassítja, míg a burgonyahéj enyhíti a szem alatti duzzanatokat és serkenti a bőr regenerációját.
    Az uborkahéj hűsítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt kiváló a fáradt szemekre, a paradicsomhéj a pattanásos bőr ellensége.
    Az avokádóhéj zsíros belső oldala tápláló pakolásként alkalmazható.
    A használt teafilterek a szemkörnyék nyugtatására alkalmasak, míg a kávézacc természetes radírként élénkíti a vérkeringést.

Ezek a megoldások nem csupán olcsók, de mentesek a mesterséges anyagoktól is.