LNG-szállító hajó a tengeren
Fotó: Shutterstock

Őrületes a profit az amerikai cseppfolyósított földgázon

Energiacégek és energiakereskedők hatalmas profitokat zsebelnek be az amerikai gáz európai értékesítéséből, miután a kontinensen az egekbe szöktek a gázárak. Egyetlen szállítmányon akár 200 millió dolláros haszon is lehet, vélik iparági szakértők.

Idén megugrott az Atlanti-óceánon át zajló amerikai földgázexport, miután az európai országoknak az orosz gázszállítás csökkentése miatt más módot kell találniuk a gáztározók téli feltöltésére - írja az Insider.

Őrület

Nem haszonkulcsról beszélünk, hanem szorzóról, tiszta őrület

– mondta Laurent Segalen befektetési bankár, aki főként energiában utazik.

Segalen számításai szerint a gázkereskedő amerikai cégek felpakolnak egy hajót, átküldik az Atlanti-óceánon,

ez kijön körülbelül 60 millió dollárból. Európában pedig megadnak érte 275 milliót.

Azok a vevők, akik még az európai gázárak legutóbbi emelkedése előtt szerződtek amerikai földgázra, ugyancsak óriási profitra tesznek szert.

Hihetetlen

Felix Booth, a Vortexa LNG-elemzőjének becslése ettől nem sokkal marad el. Ő úgy véli, hogy 150 millió dolláros lehet a haszon egyetlen szállítmányon. Bárki, aki abban a reményben tartott talonban gázt, hogy az ára megemelkedik, „hihetetlen” profitra tehet szert – tette hozzá.

Hihetetlen lehetőség van jelen pillanatban az arbitrázskereskedésre

– mondta Booth.

Nagy energiacégek, mint a francia TotalEnergies, valamint kereskedőházak, például a Trafigura és a Gunvor kulcsszereplők az amerikai földgáz vásárlásában és eladásában.

Booth azt mondta, hogy a cégek szállítják, amire a kontinensnek szüksége van, miután alacsony a gázellátottsága. Ez nem puszta profithajhászás, megvan az oka annak, hogy miért ilyen magasak az árak – tette hozzá.

Megelőzte az oroszt

Az európai gázárak mintegy 200 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben. Dollárra átszámítva a holland tőzsdén a gáz ára 62 dollár körül mozgott múlt pénteken, míg ugyanazon a napon az amerikai földgáz 8,70 dollárba került mmbtu-nként. (Egy mmbtu mintegy 26,8 köbméter földgáznak felel meg.)

Augusztusban az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) 60 százalékát Európába exportálták. Tavaly ugyanebben a hónapban ez az arány mindössze 19 százalék volt.

A Nemzetközi Energiaügynökség közlése szerint júniusban Európába több amerikai földgáz érkezett, mint orosz.

Itt írtunk arról, hogy jól halad az európai gáztározók töltése, bár tízszer annyiba kerül, mint általában.