Több üzletükben már nem árulják az egyik legjellemzőbb terméküket
Fotó: Shutterstock

Meglepő változás történt az Auchan több üzletében

Visszaesett a kereslet az Auchan egyik korábban népszerű termékére, ezért úgy döntött az áruházlánc, hogy több boltjában felhagy az értékesítésével.

Ritkábban bukkanhatunk élőhalra az Auchanban

A kereslet csökkenésének jelentős visszaesésére hivatkozva megszűntette az élőhalak árusítását az Auchan több üzletében. Az igény a halakra csak a karácsonyi időszakban volt jelentős, ezért a későbbiekben csupán azokban a hetekben találkozhatunk biztosan a termékkel a boltjaikban – írja az agrárszektor.hu.

Budaörsön, Törökbálinton, illetve néhány vidéki áruházukban, ahol az év legnagyobb részében keresettek a halak, továbbra is megmarad a halkínálat. Ebbe beleértendőek az élő példányok mellett a halgazdálkodóktól érkező frissen csomagolt, valamint egyéb hűtött vagy fagyasztott haláruk is.

A trendek mást mutatnak

Az Auchan döntése azért meglepő, mert a hivatalos statisztikák szerint az utóbbi években nőtt hazánkban a halfogyasztás. Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó Agrármarketing Centrum tavaly év végén azt közölte, hogy részben a 2017-ben indult, Kapj rá! nevű kampányuk eredményeként a négy évvel ezelőtti 5,7 kilogrammos fejenkénti éves átlagos halfogyasztás 6,5 kilogramm fölé nőtt (igaz ez az adat nem csak az élőhalakat veszi számításba, hanem más haltermékeket is – a szerk).

A portál megjegyzik, hogy a halfogyasztásunk több mint 80 százalékát azonban az importból származó áruk teszik ki. A hazai halgazdaságok a karácsonyi időszakban értékesítik átlagosan a termékeik 40 százalékát, egyes magyar termelők pedig az éves forgalmuk 60-70 százalékát is ekkor bonyolítják.

Végét járhatja több magyar halgazdaság

Néhány napja írtunk róla, hogy különösen súlyos helyzetbe kerültek a hazai tógazdasági haltermeléssel foglalkozó vállalkozások a közelmúltban, miután több cég 60-70 százalékos kapacitással tudott csak működni a vízhiány miatt tavaly. Csupán a tiszántúli halgazdaságok helyzete volt valamivel jobb, hiszen az öntözőcsatorna-hálózat miatt számukra könnyebben volt megoldható a vízpótlás. Ráadásul az évszázad egyik legszárazabb telén vagyunk túl, ami idén tovább mélyítheti a szektor válságát.

Az urnát megrendelhetjük az ezer éves magyar halászat számára. (…) Nem csak a Balaton vagy a Velencei-tó vízellátásával vannak gondok, hanem a dunántúli kisebb halastavak is megszenvedik, hogy nincs elég víz a teljes feltöltésükhöz

- fogalmazott Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője.