Mi a közös a Fehér Házban, a Goldman Sachs-ben és a Coinbase-ben? Mutatjuk
©Burdun/123RF.COM

Mi a közös a Fehér Házban, a Goldman Sachs-ben és a Coinbase-ben? Mutatjuk

Az USA egyik meghatározó kriptovaluta-kereskedője, a Coinbase Faryar Shirzad-ot nevezte ki vezető üzletpolitikai szakreferensének. Az üzletember öreg motorosnak számít, megfordult egyebek között a Goldman Sachs-nél és a Fehér Házban is – írja a Reuters.


A világ kormányai egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a kriptovalutákra. Sokan pénzügyi kockázatot látnak korunk vívmányában, ami veszélyeztetheti a világ gazdasági stabilitását. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma most egy olyan javaslattal állt elő, amely szerint minden kripto-átutalást, amelynek értéke meghaladja a 10 ezer dollárt, jelenteni kell az adóhatóságnak. A Coinbase korábban kifejtette, soha nem zárkózott el semmilyen szabályozás elől, és a továbbiakban is mindenben együttműködik a hatóságokkal. Hogy minden megfelelően működjön, a vállalat számos szakemberrel bővítette a csapatát az elmúlt időszakban. Márciusban Brett Redfearn-t, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének korábbi igazgatóját nevezte ki a tőkepiaci részleg alelnökének. Most újabb nagyágyúval bővült a vállalat vezetősége.

Tapasztalt róka

Faryar Shirzad sok helyen megfordult, mielőtt a kriptopiacra sodorta az élet. Korábban az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumában dolgozott, majd kinevezték a Fehér Ház nemzetbiztonsági helyettes tanácsadójává. Itt főleg a nemzetközi gazdasági területen nyújtott segítséget. 2006-ig tartott a hivatali ideje. Pályafutását a Goldman Sachs-nél folytatta, ahol 15 évig tevékenykedett vezetői pozícióban. A szakembert munkássága miatt nemrég Ellis Island Becsületéremmel tüntették ki. Mondjuk úgy, érti a dolgát.

Elébe mennek a bajoknak

A Coinbase-nek nagyobb szüksége van egy ilyen szakemberre, mint eddig valaha. Egyre nagyobb nyomás nehezedik a kriptovalutákra. A Coinbase célja, hogy a világ döntéshozóival közösen olyan szabályrendszert alakítson ki, amivel teljesen kiaknázhatja a kriptovalutákban rejlő potenciált. Persze mindezt úgy, hogy versenyelőnybe kerüljön a riválisokkal szemben. A Coinbase jelenleg több mint 100 országban elérhető. Piaci értéke 50 milliárd dollár körül mozog.

Faryar Shirzad feladata az lesz, hogy törvényhozókkal és szakpolitikai nagyágyúkkal összefogva igazságosabb pénzügyi rendszert hozzon létre.