Fotó: Shutterstock
A háború miatt így változhatnak kedvenc élelmiszereink összetevői
2022-05-04
Helyettesítő alapanyagok használatát engedélyezték az élelmiszeripari termékek esetében a régi összetevőket feltűntető címkék használata mellett idehaza. Vannak azonban kivételek!
Lehetőséget teremt az élelmiszeripar szereplői számára Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos legújabb határozata arra, hogy helyettesítő alapanyagokat használhassanak fel a termékeikhez. A korábban legyártott csomagolásokon feltűntetett összetevők listáján – néhány kivételtől eltekintve – azonban nem kell változtatniuk. Az új szabályozást az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértőivel dolgozta ki a szakember – írja a kormány.hu.
A döntést azzal indokolták, hogy az ukrajnai konfliktus zavarokat okozott több élelmiszer-összetevő ellátási láncában, más alapanyagok költségét pedig jelentősen megemelte. A hazai élelmiszeripar ezért rákényszerült, hogy a termékei egyes hozzávalóit mással helyettesítse a zavartalan gyártás fenntartása érdekében. Ez azonban újabb, igen jelentős költségekkel terhelte meg a szektor szereplőt, hiszen az árucikkeik csomagolását jellemzően jóval korábban legyárttatták, azokon pedig a korábbi összetevők szerepelnek. A régi címkék nem felhasználása a jelentős anyagi kár mellett nagy környezeti terheléssel is járhat. Továbbá késleltetheti az árucikkek piacra kerülését, hiszen időbe telhet, amíg megérkeznek az új jelölések. Ennek kiküszöbölésére engedélyezték a régi csomagolások használatát az új receptek ellenére is, egészen a rendelet visszavonásáig.
Az intézkedés célja, hogy a magyar lakosság a továbbiakban is hozzáférjen a megszokott, biztonságos, minőségi élelmiszerkínálathoz. A rendhagyó helyzetben elengedhetetlen rugalmasabb szabályozás természetesen nem veszélyeztetheti az élelmiszer-biztonságot! Az új előírások biztosítják a vásárlók megfelelő tájékoztatását is, a helyettesítés menete szigorúan szabályozott és egyértelmű, nyilvános vásárlói tájékoztatáshoz
- idézi a portál Dr. Bognár Lajost.
Az alapanyag-ellátási láncokban kialakult rendkívüli helyzetben olyan megoldást kellett keresnünk, amellyel a fogyasztók tájékoztatása nem szenved csorbát és emellett a gyártók is tudnak folyamatosan, a megszokott minőségben és mennyiségben élelmiszert biztosítani a hazai lakosság számára. (…) A gyártók számára ez nem csak egy egyszerű összetevő csere vagy egy megoldandó logisztikai probléma lesz, hanem egy komplex feladat, amiben figyelni kell elsősorban az élelmiszerbiztonság fenntartására, illetve a termékek számos meghatározó paraméterére, úgy, mint íz, állag, élvezeti érték, eltarthatóság.
- fogalmazott Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége ügyvezető igazgatója.
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára hozzátette. hogy a szabálymódosítás előtt egyeztettek a szakmával is.
Nyilván nem közömbös, hogy a gyakorlatban mennyire zökkenőmentes egy intézkedés, így a piaci szereplők tapasztalatai segítették a végső döntés kialakítását. A jelenlegi intézkedésnél különösen fontos volt, hogy ne sérüljenek a vásárlók érdekei, ugyanakkor a vállalkozások terhei elviselhetők legyenek ebben a rendkívüli helyzetben. A legfontosabb közös cél az élelmiszerbiztonság fenntartása
– mondta a főtitkár.
Az új rendelet lehetőséget kínál a termékek teljes vagy részleges átcímkézésére is, illetve az egyértelmű eladóhelyi tájékoztatásra. Az utóbbi esetében a forgalmazók kötelesek azt a Nébih felé is bejelenteni, valamint a honlapjukon is feltűntetni. Részletesebb tájékoztató a hivatal honlapján ITT érhető el.