Hivatalosan több ezer egyéni vállalkozó szűntette be a tevékenységét
Fotó: Shutterstock

Építőipari vállalkozók ezreinek tett be a kata átalakítása

A kisadózó vállalkozások tételes adójának, azaz a katának az átalakítása után több ezer építőipari egyéni vállalkozó szűntette be a tevékenységét hazánkban az Opten adatai szerint.

Több ezer építőipari egyéni vállalkozó zárta be a boltot

Az elmúlt években komoly lendületet kapott a hazai építőipar. A KSH adatai alapján júliusban még növekedett az iparág termelése - az előző év azonos időszakához képest 3 százalékkal - a júniusi adatokhoz képest pedig 5,8 százalékkal bővült a szektor kibocsátása. Azonban a jövőben a központi beruházások visszafogásával és a szigorodó finanszírozási környezettel nem lesz tartható az eddigi lendület. Emellett a szektorban működő 85 ezer egyéni vállalkozás jelentős részének az életét a kata átalakítása is nehezíti – írja legújabb elemzésében az Opten.

A 2015-ös volumenhez képest plusz 64 százalékon áll az építőipar hazai kibocsátása az EUROSTAT adatai szerint, amíg az uniós átlag 13 százalék ebben az időszakban. A bővülés jelentős részben köszönhető az állami beruházásoknak és szerepvállalásnak. Azonban a központi beruházások csökkenése borítékolható, hiszen eddig 284 elhalasztásáról adott hírt a kormány.

A kata is odacsapott a szektornak

Tehát a recessziós várakozások és a kata szigorítása is jócskán érinti a szektort. Az már most látszik, hogy a területen működő 85 ezer egyéni vállalkozó jelentős része nem tudja a korábbi formában folytatni a működését. Az Opten adatai alapján csak augusztusban a szektorban az egyéni vállalkozások 5 százaléka, mintegy 3740 vállalkozás szűnt meg, ami a normál havi megszűnés tízszerese.

Az egyéni vállalkozók mellett 7700 betéti társaság is működik az ágazatban. Közülük is sokan a kata szabályai szerint adóztak eddig. Ebből a cégkörből is sokan szűntetik meg napjainkban a tevékenységüket. Augusztus folyamán és szeptember első felében közel 1000 építőipari társas vállalkozás kezdeményezte saját végelszámolását. Mind az egyéni vállalkozások tekintetében, mind a betéti társaságok esetében magas megszűnési adatok várhatók jövő év elejéig, így mindkét gazdasági formában tovább fog csökkeni a működő vállalkozói szám a következő hónapokban

- jegyzi meg az elemzés.

Új vállalkozások is indultak

Augusztusban a megszűnések mellett új egyéni vállalkozó-bejegyzésből 739-et tettek közzé, ami csak a fele az elmúlt néhány év havi átlagának. Azonban magasabb az új társas vállalkozói bejegyzésektől, amiből 515-öt hirdettek ki. Emellett csak augusztusban 146 cég ellen indult felszámolás, ami az elmúlt 5 év legmagasabb havi értéke. A kényszertörlési eljárások száma nem hozott meglepetést: 243 ilyen eljárás indult a vizsgált hónapban, ami megszokott havi értéknek tekinthető az iparágban.

A nagyobb számú egyéni és társas vállalkozás szüneteltetésére vagy megszűnésére jövő év elején számítunk, a munkalehetőségek drasztikus csökkenése esetén

– kommentálta az elemzést Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.