A hazai "milliárdos" vállalkozások ötöde családi vállalkozás
Fotó: Shutterstock

Ennyi milliárdos bevételű családi vállalkozásunk van

Folyamatosan gyarapszik az egymilliárd forint éves árbevételt meghaladó cégek száma hazánkban. Különösen nagy ütemben nő a családi vállalkozások száma ezen a listán. Manapság minden ötödik „milliárdos” vállalkozás tagjai vagy ügyvezetői rokoni kapcsolatban állnak egymással.


Kitűnnek a családi vállalkozások

A magyarországi vállalkozások java mikrovállalkozás. Nagyjából 600 ezer egyéni vállalkozás (a számuk öt év alatt 70 százalékkal nőtt) és 165 ezer egyszemélyes „társaság” (ez a kategória 26 százalékkal növekedett szintén fél évtized alatt) alkotja hazánk cégbázisának jelentős részét. Ezek a vállalkozások jellemzően nem a tőkeerősségükről vagy stabilitásukról híresek, azonban vannak köztük pozitív példák. Kiemelkednek közülük azok a cégek, melyek több személy köré épülnek, és a tagjaik között családi kapcsolatok vannak – írja legújabb elemzésében az Opten.hu.

Az átlagokat nézve ezek a vállalkozások jobb kockázati besorolásokkal és magasabb várható élettartammal rendelkeznek. Az átlagnál jobb kockázat ugyanakkor nem jelent automatikusan általánosan jobb eredményeket, a családi vállalkozások körében is szép számmal akadnak gyengébben teljesítő cégek

- áll az elemzésben.

Több mint 150 ezer társas családi vállalkozás működik napjainkban hazánkban. Az egyéni vállalkozókkal és az egyszemélyes vállalkozásokkal (ez a két kategória „családi jellegű” vállalkozásnak minősül) együtt a számuk a 900 ezret is meghaladja.

Egyre több a milliárdos családi cég

Családi vállalkozások manapság egyre nagyobb számban kerülnek ki a mikrovállalkozás kategóriából, és egyre több árbevétele haladja meg az évi egymilliárd forintot. Jelenleg 2181 családi vállalkozás bevétele érte el ezt a határt. Ezzel a „milliárdos” vállalkozások 20 százaléka családi vállalkozásnak tekinthető.

Ezeknek a vállalkozásoknak a döntő többsége tényleg családi jellegű, a befolyás döntő része a családtagok kezében van, nem csak elvétve keringenek a rokonok a családi vállalkozások tulajdonosi körében. Ezt talán legjobban az a tény mutatja, hogy a 2181 milliárdos családi vállalkozás 60 százaléka olyan, hogy kizárólagosan családtagokból áll a tulajdonosi és aláírói kör

- jegyzi meg az Opten.

Különösen házastársi kapcsolatok jellemzőek ezeken a cégeken belül, hiszen nagyjából 101 ezer társas vállalkozás menedzsmentjében azonosítható ilyen viszony. 33 ezer cégben fordul elő testvéri kapcsolat, 27 ezer családi vállalkozás esetében anya-gyermek és 20 ezer társas vállalkozásban apa-gyermek kötelék.

Családias egészségügy

Ágazatokra bontva a kereskedelemben és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység körében a legtöbb a családi vállalkozás (nagyjából 30-30 ezer). Arányaiban azonban az egészségügyben és az oktatásban a legtöbb a rokoni kötelék. A „humán-egészségügyi, szociális ellátás” kategóriában messze a legmagasabb, 50 százalék feletti a családi vállalkozások aránya. Ezzel szemben az energetikai iparágban a legalacsonyabb, körülbelül 6,4 százalék.

Ne hagyd ki!