Forintban számolva valamelyest ugyan csökkent az oroszoknak fizetett földgáz ára, azonban az irányadó számokhoz képest Magyarország még mindig túl sokat fizet.

A Népszava cikke szerint 2023 májusában a holland TTF tőzsde irányadó áraihoz képest Magyarország 9 százalékkal többet fizetett Oroszországnak a földgázért. A lap a KSH kedden frissített külkereskedelmi adatbázisát megvizsgálva arra jutott, hogy ez a szám az áprilisi 12 százaléknál ugyan valamivel kedvezőbb, de euróalapon számolva viszont már 10-ről 11 százalékos áremelkedésre lehetünk figyelmesek.

Ez konkrét számokra lefordítva azt jelenti, hogy Magyarország májusban 173 forintot fizetett egy köbméter gázért, míg áprilisban ugyanez a mennyiség 214 forintba került. Ez 41 forintos csökkenést jelent.

Ez is érdekelhet: Átlag feletti fogyasztassz? Ennyit kell fizetned a villanyért!

Bernard Hermant/Unsplash

A hivatalos nyilvántartás szerint májusban 444,44 millió köbméter gáz érkezett az oroszoktól, ez pedig éves összehasonlításban (2022 május – 2023 május) 15 százalékos növekedést jelent.

A Népszava rámutatott, hogy az állami MVM májusban a rezsicsökkentett tarifájú lakossági gáz minden eladott köbméterén nagyjából 123 forintot veszített, de az átlagfogyasztás feletti értékesítés esetében köbméterenként már 374 forintos hasznot realizálhatott.

A lap saját számításai szerint Magyarország a tavasz utolsó hónapjában 77 milliárd forintot fizetett a gázért, míg ha ugyanezt a mennyiséget a tőzsdéről szereztük volna meg, akkor a hó végén „mindössze” egy 50 milliárdos szám jött volna ki.

A Népszava ugyanezt a számítást az év első 5 hónapjának viszonylatában is elvégezte, és szerintük 315 milliárd forinttal fizettünk többet, mint ha a nyugati konstrukciót választottuk volna.