Az Ikea közzétette az éves pénzügyi eredményeit,egyúttal bejelentette, hogy főleg az ellátási lánc krízise miatt még idén megemeli termékei árait.


Figyelmeztetés

Annak ellenére, hogy a svéd bútoróriás termékeire rekord kereslet mutatkozott a 2021. augusztus 31-én zárult pénzügyi évben, az Ikea bevételei alulmúlták a 2020-as eredményeket. Az Ikea Group 41,9 milliárd eurós bevételről számolt be szerdán, amihez 1,7 milliárd eurós adózás előtti nyereség társult. Előbbi négy, utóbbi 16 százalékkal marad el a tavalyi, azonos időszakban elkönyvelt összegektől. A vállalat az ellátási lánc problémáival, illetve a magas szállítási, nyersanyag- és energiaárakkal indokolta a szerényebb teljesítményt.

Igen nagy kihívást jelentett az Ikea áruházak és a raktárak készleteinek feltöltése. Az ellátási lánc akadozása jelentős visszaesést eredményezett a termékek elérhetőségében, amit a mai napig sem tudtunk rendesen pótolni. Számításaink szerint ezek a piaci körülmények a 2022-es pénzügyi évben is ki fognak tartani.

-olvasható az Ikea jelentésében.

A vállalat figyelmeztetett, hogy az idei év hátralevő részében, illetve 2022-ben a megemelkedett költségek egy részét kénytelen áthárítani a viszonteladókra és a vevőkre, így drágulás várható a termékeiben.

Nehéz év előtt

Martin van Dam pénzügyi igazgató is úgy véli, hogy az említett problémák 2022-ben is jelen lesznek, arra számít, hogy a jövő év a vásárlóknak és az Ikeának is nehezebb lesz, mint az idei. A vállalat a 2020-as pénzügyi évben benyelte az összes többletköltséget, de a megfelelő működés érdekében kénytelen változtatni ezen az üzletpolitikán.

Bár nem tudunk fix árakat biztosítani a kiskereskedőknek ilyen kihívásokkal teli körülmények között, a megnövekedett költségek egy részét a 2022-es pénzügyi évben is bevállaljuk

-fogalmazott a pénzügyi vezető.

Van Dam hozzátette, az üzlettulajdonosokra bízzák, hogy áthárítják-e a költségeket a vásárlókra, és ha igen, akkor milyen mértékben.