Ne lepődjünk meg, ha egy füzet másfélszer annyiba kerül, mint fél évvel ezelőtt
Fotó: Shutterstock

Ennyivel drágul idén az iskolakezdés

Elképesztő mértékben drágultak a füzeteket és egyéb papíripari termékek az év eleje óta. Emellett a nem papírjellegű irodaszerekért is sokkal többet kell fizetni az iskolakezdés előtt.

Sokkal drágább lesz az iskolakezdés

10 százalékkal drágult HAVONTA a hazai papírpiac az idén, akárcsak 2021 utolsó hónapjaiban. A szakértők azonban kisebb ütemű áremelkedésre számítanak a következő időszakban. Összességében azonban jó fél évet zárt a magyar papírágazat, hiszen nem csökkent a papíripari termékek iránt a kereslet. Orgován Katalin, a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója szerint ilyen inflációs környezetben mindenki elfogadóbb a drágulással szemben – írja a vg.hu.

A papírtermékek árának az emelkedése különösen rossz hír a gyermeket nevelő családoknak, hiszen a tavalyinál jóval drágább iskolakezdéssel számolhatnak. A füzeteket és egyéb papíripari termékeket 40-50 százalékkal kerülhetnek többe, mint az év elején, a nem papírjellegű irodaszerek esetében pedig 30 százalék körül van az áremelkedés mértéke.

Ez állhat a drágulás mögött

A termékek drágulása a forint euróval szembeni gyenge árfolyamával, valamint a szállítási költségek jelentős növekedésével és az elszálló energiaárakkal is magyarázható. Emellett a koronavírus-járvány alatt nagyot nőtt az online rendelések száma, ami miatt több csomagolóanyagra volt szükség. Továbbá számos országban betiltották az egyszer használatos műanyagokat, amelyeket sokszor papírtermékekkel váltanak ki. Ezenfelül az orosz–ukrán konfliktus is rontott a helyzeten, ugyanis Ukrajnából korábban több segédanyagot - például cellulózt és fát - szerzett be az ágazat.

Mára kevesebb a probléma

Jó hírt az iparág szereplőinek, hogy a közelmúltban kevesebb lett az alapanyag-ellátási probléma a piacon, és rövidültek a szállítási határidők is. Az ofszetpapír (amit például könyvekhez is használnak) kereslete jelentősen nőtt a közelmúltban, ezért annak az árszintje emelkedett a legjobban a megelőző hónapokban. A műnyomó (például magazinokhoz használják) papír iránt viszont visszaesett a kereslet, ami árkorrekciót okozott.

A Pátria Nyomda működése stabil, jó a likviditása, és megvan a szükséges nyereségtartalom, még ha szerény is, és egyelőre úgy tűnik, nagyjából ez elmondható a magyarországi nyomdaiparra is, nincs nagy átrendeződés, viszonylag stabil a piac. (…) A béremelések és a munkaerőhiány a legnagyobb probléma most az ágazatban, sokan elhagyják a pályát

– nyilatkozta Orgován Katalin.