Megbírságolták a böllérverseny szervezőit
Fotó: Shutterstock

Állatkínzás miatt kaptak bírságot a böllérfesztivál szervezői

Lezárult a 2023. március 4-én nyírségi böllérversenyen megvalósított állatkínzás miatt indult közigazgatási eljárás.A hatóság arról tájékoztatta a bejelentő Malacvédő Alapítványt, hogy „a járási hivatal a bizonyítási eljárást és a tényállás teljes körű tisztázását követően, a jogszabályi kereteket betartva, állatvédelmi bírságot szabott ki az ügyféllel szemben, továbbá, saját költségén a sertések leölése és a kapcsolódó műveletek végzése vonatkozásában állatvédelmi, állatjóléti oktatáson való részvételre kötelezte a jövőbeli állatvédelmi jogsértések megelőzése végett tekintettel arra, hogy az állatok levágásának vagy leölésének védelme kiemelt közösségi érték”.

Az Alapítvány a közösségi oldalán azt írja: a böllérversenyen történtek rávilágítanak arra, hogy az állatvédelmi jogszabályok betartása nagy múltú, hagyományosnak tekinthető eseményeken, rendezvényeken is kötelező.

A nyíregyházi böllérfesztivál szervezői korábban tagadták, hogy élve perzseltek volna disznót a rendezvényükön. Támba Miklós főszervező a 444.hu-nak azt nyilatkozta, hogy minden az állatvédelmi jogszabályok betartásával történt, minden más „félrevezető álhír, illetve aggodalmat keltő információ.” Az álhíreket elutasították és jogi lépésekkel fenyegettek.

A húsfeldolgozás teljes folyamataaz állategészségügyi és állatvédelmi jogszabályokban foglaltaknak megfelelően történt. Mind a jelenlévő 17 csapat követte a főszervező Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület versenykiírását. A rendezvény kezdetétől a helyszínen hivatalból tartózkodó Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály ellenőre semmilyen kifogással nem élt – kiemelt figyelmet fordított a kábítás, s kivéreztetés folyamatára-, mindent a jogszabályokban leírtaknak megfelelőnek talált

- írták korábbi közelményükben a szervezők.


The Conversation

Ne hagyd ki!