Mutatjuk, miért nem érdemes csak csirkehúst fogyasztani fehérje gyanánt
Fotó: Shutterstock

Egészséges a csirkehús, de jóból is megárthat a sok

Számos kedvező hatása lehet az egészségre a csirkehús fogyasztásának. Azonban úgy tűnik, veszélyei is vannak azoknak a diétáknak, amelyekben a fehérjebevitelt kizárólag a csirke biztosítja.


Nem szerencsés pusztán csirkehúsra hagyatkozni a fehérjebevitelnél

A csirkehús számos tápanyagot tartalmaz, például szelént, foszfort, niacint és fehérjét. A csirkemell alacsony zsír- és szénhidráttartalmú, viszont magas a fehérje-, a kalcium- és a nátriumtartalma. A csirkecomb pedig magasabb kalóriatartalmú és zsírosabb, ugyanakkor szintén fehérjében gazdag.

A csirkehús kiváló minőségű fehérjeforrás, amely tartalmazza a fehérjék előállításához szükséges összes aminosavat. A protein pedig fontos szerepet játszik a hormonok és az immunsejtek működésében, valamint az izomnövekedés elősegítésében.

Az ajánlott napi fehérjebevitel testtömeg-kilogrammonként 0,8 gramm körül van, de ez egyéntől és életmódtól függően változhat. Javasolt étkezésenként körülbelül 15-30 gramm fehérjét fogyasztani a megfelelő fehérjeszükséglet biztosítása érdekében.

Azonban az Agroinform megjegyzi, a csirkehúsnál is fontos a mértékletesség. A túlzott csirkehúsfogyasztás potenciális tápanyaghiányhoz vezethet, hiszen nem tartalmazza az összes, lényeges tápanyagot. Emiatt érdemes olyan fehérjeforrásokat is beépíteni az étrendbe, mint például a hal, a tojás, a joghurt, valamint a tofu, az edamame, a magvak és a hüvelyesek.

Sok húsféle ára csökkent, néhányé nőtt egy év alatt

Egyébként éves összevetésben 2024 elejére csökkent a csirke- és a pulykahús ára, valamint olcsóbb lett a tojás is - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet összefoglalójában.

Az intézet adatai szerint a friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési árai 10 és 25 százalék közötti mértékben csökkentek, a vágócsirke több mint 20 százalékkal lett olcsóbb. A ketreces tartásból származó étkezési tojás ára 2024 első 3 hetében 18 százalékkal, a mélyalmos tartásból származó étkezési tojás ára 16 százalékkal mérséklődött. A pulykahús ára ennél is nagyobb mértékben, esetenként 26-27 százalékkal esett vissza a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A baromfihús árának alakulása részben a takarmányköltségek változásával magyarázható, ezek ugyanis az AKI adatai szerint ugyancsak csökkentek 2023 végére az előző évi szinthez képest.


Ne hagyd ki!