Egyre több magyar gazda próbálkozik vele
Fotó: Shutterstock

Lehet potenciál a hazai fürjtojástermelésben

Egyre több helyen kapható fürjtojást Magyarországon. Talán emiatt sem meglepő, hogy emelkedik a magyar termelőinek a száma. A termelése nem igényel túl nagy helyet, de más kedvező tapasztalatai is vannak a gazdáknak a fürjekkel.


Számos magyar kistermelő foglalkozik manapság fürjekkel

Egyre keresettebb alapanyag Magyarországon a tápanyagtartalomban igen gazdag fürjtojás. Bár tömege negyede-ötöde a tyúktojásénak, mégis nagyjából ötször annyi foszfort, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet, valamint nagy mennyiségű A-vitamin tartalmaz fele annyi koleszterin mellett.

Az elmúlt években a nagyobb fürjtartók mellett néhány kisebb is megjelent a hazai piacon. Úgy tűnik, közülük akik stabil piaci pozíciót vívnak ki maguknak, nekik a fürjtenyésztés akár a megélhetésüket is fedezheti.

Az Agrárszektor megjegyzi, aránylag kisebb befektetéssel is elindítható és fenntartható a fürjtenyésztés. Emellett kevés helyet foglalnak a szárnyasok, hiszen egy tojóketrecben 90-100 négyzetcentiméter elég egy egyednek. Intenzív körülmények között, zárt rendszerben és szabályozott világítás mellett évente egy tojótól 280-300 darab tojás várható, de az étkezési tojástermelő fürjek a termelésben egy évig maradhatnak.

Persze nehézségekkel is jár a tenyésztésük. Például a fürj érzékeny a beltenyészetre, ezért termelékenységük romolhat a harmadik generáció után. Emellett a kakasok igen agresszívek lehetnek és agyonverhetik a tojókat.

Termelői tapasztalatok

Pancsira László a Fürjpiac Kft. tulajdonosa 9 éve 60 fürjjel vágott bele a fürjtenyésztésbe. Jelenleg 9 ezres állománya van Nyíregyházán, amelytől napi 7 ezer tojással kalkulálhat. Elsősorban viszonteladó partnerekkel dolgozik együtt, de online is értékesít a fogyasztóknak. Nála nagyjából 40-50 százalék a feldolgozott tojások aránya, amiből füstölt-pácolt fürjtojás vagy száraztészta készül.

Problémát jelentett neki, hogy az ukrajnai háború kezdete óta a duplájára emelkedett takarmány ára, valamint megugrott az energia és a csomagolóanyag árszintje is. Azonban ezt a drágulást nem tudta érvényesíteni a saját árszabásában.

Jelenleg 50-60 forint körül alakul a fürjtojás ára. A gazda úgy látja, a takarmányárak utóbbi időben tapasztalható csökkenése után is erre a fogyasztói árszintre lenne szükség ahhoz, hogy tovább fejlődhessen a szektor.

Sokkal olcsóbb lett a tojás

Egybként sokat csökkent a tyúktojás ára az elmúlt hetekben. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) július 1-jén indította el az online árfigyelő rendszert, amely 62 élelmiszer termékcsoportnál teszi lehetővé a fogyasztói árak összehasonlítását. Ezek közül 50-ben, átlagosan 6,9 százalékkal csökkentek az átlagárak a rendszer indulása óta. Az élelmiszerárak csökkenésének 0,6 százalékpontos inflációcsökkentő, valamint mintegy 1,9 százalékpontos élelmiszerinfláció csökkentő hatása lehetett a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

Július elsejétől a tojás ára több mint 29 százalékkal, a spagetti és a zöldségek átlagára 17 százalékot meghaladó mértékben csökkent. A kelkáposzta, a fejes káposzta, a zöldpaprika és a fokhagyma ára 25-30 százalékkal, míg a paradicsomé több mint 40 százalékkal mérséklődött. A margarinok átlagosan közel 16 százalékkal, a lisztek pedig 12 százalékkal lettek olcsóbbak az árverseny hatására. A húsokat tekintve leginkább a pulykamellfilé ára csökkent, átlagosan 12 százalékkal, de például a csirkeszárny is 9 százalékkal kevesebbe kerül, mint július elején.

Ne hagyd ki!