Sertéshúsból készült élelmiszerek
Forrás: Shutterstock

Olcsóbb lesz jövőre is a sertéshús? Most eláruljuk

Nem ússzuk meg a sertésből készült termékek drágulását sem. Eddig a sertéspiac volt a gazdaság talán egyetlen szegmense, ahol a fogyasztók nem érzékelhettek drágulást, azonban ott is körvonalazódni az áremelkedés.


A sertésszektor nehézségei

Számos problémával szembesült idén a növénytermesztő-, az állattartó-, illetve a rájuk épülő feldolgozóipar. Növekedtek az energiaárak, drágult az takarmány, valamint számos gond forrása volt a koronavírus-pandémia is. A sertésszektor helyzetét azonban egy másik járvány is a nehezítette: az afrikai sertéspestis (ASP).

Az ASP európai elterjedése miatt több ország - köztük Kína – gyakorlatilag teljesen megszüntette a sertéshús importját az EU-ból, ezért jelentős túlkínálat alakult ki az uniós piacokon, ami árcsökkenést hozott magával – olvasható egy korábbi cikkünkben.

Ezt bizonyítja az a tény is, hogy Magyarországon az élelmiszerárak idén novemberben például 6,0 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest. Egyetlen termék volt csupán, amelynek csökkent a piaci ára ugyanezen időszakban (1,1 százalékkal), az pedig a sertéshús.

Drágulás jöhet

Egy gazda arról számolt be a HelloVidék.hu-nak a napokban, hogy csak nagy nehézségek árán vészelte át a gazdasága ezt az évet.

„Ki sem mertem idén számolni a költségeinket, ahogy egyébként minden évben teszem. Egyedül azért éltük túl az idei évet, mert nem vásároljuk a takarmányt. Fölvásárlási áron érkeztetjük a telepre a kukoricát, árpát, magyar szóját. Amit a mezőgazdaság hozott volna a konyhára, azt megetetjük a disznókkal.”

A gazda arra is kitért, hogy az általuk készült termékek néhány alapanyagát óriási drágulás érintette. Ez hatással lesz a késztermékeik árszínvonalára is, hiszen ezeket a hozzávalókat ők is vásárolják.

„A disznóbél ára is emelkedett, a sóé, a fűszereké is. Sokan nem tudják, de a mangalica szalámit, amilyet mi is gyártunk, 4-5 cm átmérőjű, 50-60 cm hosszú vastagbélbe töltik, úgy 60-70 dkg-os lesz egy ilyen szalámi. Egy ilyen bél ára viszont felment. Egy kiló szaláminál csak a bél kerül 400-500 forintba. Ha pedig juhbélbe töltjük a virslit, az egy kiló esetében 500-600 forintos bélköltséget is jelent, ami nem kevés.”

- fogalmazott a gazda.

Egy másik termelő pedig arról beszélt, hogy karácsony előtt a sütnivaló kolbászt és a hurkát vásárolják tőle leginkább, de keresett a füstölt karaj, a szárazkolbász és a tepertő is. Nála a hurka ára egységesen 1200 Ft/kg, a sütnivaló kolbász kilóját pedig 1700 forintért kínálja. Emellett elmondta, hogy szerinte is azok a gazdaságok tudták csak átvészelni a 2021-es évet, akik a saját maguk állították elő a szükséges takarmányt.

Ne hagyd ki!