10 év alatt a felére esett visssza itthon a pulykahús fogyasztása
Fotó: Shutterstock

Főhet a pulykatenyésztők feje, kiszorultunk a világ élvonalából

Felére csökkent 2002 és 2022 között a pulyka részesedése a vágóállat-előállításban a baromfiágazaton belül, a csökkenés az alacsonyabb termelési mennyiségnek, illetve a csirke és pecsenyekacsa ágazat intenzív növekedésének tudható be - derül ki a Magyar Pulykaszövetség éves összegzéséből.


A jelentés szerint 2002-ben 27,11, 2022-ben viszont már csak 12,68 százalék volt a pulyka részesedése a vágóbaromfi előállításában. A becslések szerint húsz év alatt az egy főre eső pulykahúsfogyasztás is megfeleződött.

Magyarország korábban a világ legnagyobb pulykafogyasztói között volt; 2003-ban és 2004-ben Izrael és az Egyesült Államok után hazánkban fogyasztották a legtöbb pulykahúst, évente 7-7,5 kilogrammot. Ma az éves fogyasztás az EU-országok átlagos értéke, 3,7 kilogramm fejenként.

A szervezet úgy látja, a visszaesésben nagy szerepe volt a koronavírus-járványnak, az orosz-ukrán konfliktusnak, energiaválságnak és az inflációnak, amelyek miatt csökkent a prémiumtermékek, így a pulykahús iránti kereslet.

Az ágazat csökkenése más mutató alapján is látható: a szövetség taglétszáma a 2021-es 256-ról idén tavaszra 198-ra, a tartási helyek száma is ezzel párhuzamosan 325-ről 269-re csökkent. A Baromfi Termék Tanács adatai alapján jelenleg pulyka tenyésztésére, nevelésére és hizlalására egymillió 275 ezer négyzetmétert használnak a termelésben. A termelési költségeket alapvetően befolyásolták az elmúlt időszak takarmányárai, amelyek 2021-hez képest 2022-ben jelentősen nőttek. Az okok közül kiemelték az aszályt, az orosz-ukrán konfliktusból adódó bizonytalanságot is. A magas árszint 2023 első féléve után csökkenni kezdett, de még mindig nem tért vissza a 2021-es, "normálisnak mondható" szintre.

A magyar baromfi ágazat a legnagyobb termelési értéket előállító állattenyésztési ágazat: évente mintegy 700 000 tonna vágóbaromfi termelésével, mintegy 1,2 milliárd étkezési tojás előállításával, az alapanyag-termelés szintjén mintegy 500-550 milliárd forint értéket hoz létre. Az összegzés szerint a hazai élőbaromfi-felvásárlás hosszú idősoros adatai egyértelműen az ágazat növekedését mutatják, ám a pulyka esetében ez nem igazolható. Magyarország élőpulyka-előállítása évente 7-7,5 millió darab, amelyből várhatóan idén 5,5 millió pulykát hazai vágóüzemek dolgoznak fel.


A szövetség kiemelte, hogy az ágazat a problémák orvoslására a növekedés és fejlődés lehetőségeit keresi a termékpálya területeinek szakértőivel, a tenyésztőcégektől kezdve a vágó-feldolgozó üzemekig. Közös fórumot kell teremteni, ahol a tenyésztőcégek be tudják mutatni a "jövő pulykáját", tenyésztési programjaik eredményeit. Ezekhez kell igazítani a keltetést, keltetői kezeléseket, a nevelés és hizlalás technológiai fejlesztéseit, takarmányozási programját. Folytatni kell a változó fogyasztási igényekhez alkalmazkodó termékek fejlesztését, és követni kell a globális élelmiszeripar innovációit a vágó-feldolgozó üzemeknél is - tették hozzá.


Ne hagyd ki!