Nagy a harc a magyar boltok polcain az import és a hazai hústermékek között. "2024-ben az élelmiszeripar jobb teljesítményt nyújtott, mint az ipar egésze, a húsipar azonban ezen belül is kiemelkedő évet zárt" - mondta Éder Tamás a Magyar Húsipari Szövetség elnöke. Az összkép azért nem ennyire rózsaszín.
Éder Tamás szerint a növekedés csak a rendkívül alacsony 2023-as évi bázishoz viszonyítva mutat jól, de összességében a húsipar (és az élelmiszeripar) 2024-es teljesítménye nem tudja kompenzálni az azt megelőző években tapasztalt drasztikus visszaesést. 2024-ben az élelmiszeripar 4 százalékkal bővült a 2023-as, 12 százalékos visszaesést követően.
Itt vannak a számok
2024-ben a húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat termelésének volumenindexe 6,1 százalékos, a húskészítménygyártás 13,1 százalékos növekedést mutatott, de a növekedések nem kompenzálták a megelőző év visszaesést
2024-ben a húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat belföldi értékesítése 2,2 százalékkal ismét csökkent, így a belföldi értékesítés visszaesése 2 év alatt meghaladta a 16 százalékot. A húskészítmény-ágazat belföldi értékesítésének növekedése 13 százalék volt, ami kompenzálta az előző év visszaesését.
4,78 millió sertésvágás ment végbe 2024-ben, ami 6,5 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez. Ebben a tekintetben csak a román növekedés előzte meg a magyart (+7,9 százalék), az átlagos uniós növekedés 0,8 százalék.
Az export mennyisége 12 százalékkal nőtt, és majdnem elérte a 166 ezer tonnát, értéke meghaladta a 487 millió eurót.
Az import mennyisége 5 százalékkal nőtt, elérte a 151 ezer tonnát és a 437 millió eurós értéket.
Éder Tamás elmondta, hogy a fogyasztók árérzékenysége nagyon magas, így az alacsonyabb árú importtermékek sokszor kiszorítják a magyar húsokat a boltok polcairól. Ezért lenne kulcsfontosságú a hazai termékek minőségi pozicionálása és a fogyasztói edukáció is – de ez csak akkor lehet eredményes, ha a termékek tényleg versenyképesek mind árban, mind minőségben.
2024. második felében folyamatos élősertés-árcsökkenés ment végbe, az elmúlt két hétben azonban 13 százalékos növekedés figyelhető meg, így jelenleg 1,95 euró körül mozog az élő sertés kilója - írja az Index.
Alig eszünk bárányhúst
A húsvét előtti időszakban indított fogyasztásösztönző kampányt az Agrármarketing Centrum, amelyben a bárányhús előnyeire hívja fel a figyelmet. A bárányhús az egyik legjobb természetes fehérjeforrás, gazdag B-vitaminokban, ráadásul zsírtartalma is alacsonyabb, mint a többi vörös húsé. Bárányhúst szinte kizárólag a húsvéti időszakban fogyasztunk hazánkban, éves átlagban mindössze 20-30 dekagramm fogy fejenként.
A magyar juhágazat alapvetően kivitelre termel. A hagyományosnak mondható olaszországi piacokon kívül egyre inkább növekvő kereslet mutatkozik a magyar termékekre Franciaország, Németország, Belgium és Hollandia részéről is.