Malacok
Fotó: Shutterstock

Ezt (is) érezni fogjuk: a tovább emelkedett a sertés termelői ára

Két éve 500 forint volt a hasított meleg súlya a sertésnek ugyanebben az időszakban, most közel 900. Európában hasonló az ármozgás, Amerikában viszont nagyot zuhant az ár.

v

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű

vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 879 forint/kilogramm

hasított meleg súly volt 2023 áprilisában, ami 22 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 22 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 24 százalékkal, a sertéscombé 6 százalékkal nőtt ugyanekkor.

Még jobban drágul a sertés Európában

Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 2,41 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 áprilisában, 26 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 29 százalékkal emelkedtek 2023 19. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest.

A németországi szerződéses ár, a West Fleisch és a Tönnies felvásárlási ára egyaránt 2,33 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 2,38, a Danish Crown és a Tican 1,85 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 19. héten.

A tengerentúlon csökken az ár

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) áprilisi elemzése szerint az USA sertéshústermelésében nem várható változás 2023 második negyedévében a 2022. április–júniusban előállított mennyiséghez képest. Az USDA szakértői szerint a hízósertés termelői ára 20 százalékkal csökkenhet a vizsgált összehasonlításban. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 1,54 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 áprilisában, ami 30 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

Brazíliában a sertés ára (9,13 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 1 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 15,9 százalékkal 379,4 ezer tonnára nőtt 2023 első négy hónapjában a tavaly január–áprilisi mennyiséghez képest.


The Conversation

Ne hagyd ki!