A vörös hús is lehet egészséges
Fotó: Shutterstock

Egészséges vagy sem a vörös hús? Kutatók felelnek a fontos kérdésre!

Sok támadás éri a vörös húsokat, hiszen többen úgy gondolják, nem egészséges a fogyasztásuk. Azonban tévhit lehet, hogy ezen húsfélék a rák, az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fő okai.


A mértékletességre törekedjünk a vörös húsoknál

Tények/tévhitek – Állattenyésztés címen videósorozatot indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Youtube-on. A sorozat első részében azt a tévhitet kívánják eloszlatni, hogy a vörös húsok fogyasztása az elsődleges oka a rák, az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A videóban Alice Stanton, az ír Királyi Sebészkollégium munkatársa elmondja, jelenleg nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy ezek a húsfélék ilyen problémákat okoznának. Viszont kifejti, melyek lehetnek azok a tényezők, amelyek hordozzák az említett egészségügyi kockázatokat.

A túlzott mértéktelenség, ami az emberi egészséget veszélyeztető problémákat okozza. (…) A fokozott kalóriabevitel és a magas testtömeg-index, vagyis a túlsúly és az elhízás, valamint a túlzott sóbevitel. Az összes többi túlzott bevitel ehhez képest csekély hatással bír. Van néhány alacsony bizonyosságú fokú bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vörös hús és a feldolgozott hús fogyasztása vastagbélrákot és szívrohamot okozhat. De ez a nagyon nagy mennyiségű vörös húsbevitelre vonatkozik, és csak kismértékű, nagyon bizonytalan kockázatnövekedést jelent

- idézi Alice Stantont az Agroinform.

Hozzátette, a vastagbélrák elkerülése érdekében ne hízzunk el, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint legalább évente járjunk vastagbéltükrözésre.

Forró vita a vörös húsok fogyasztása körül

Többen állítják, a vörös húsok nem illenek a szívbarát étrendbe. Úgy látják, akár szívkoszorúér-betegséghez is köthetők, vagy elősegíthetik vastagbélrák kialakulását. Például Dana Ellis Hunnes dietetikus szerint a sovány fehérjék kedvezőek lehetnek az egészségre, de kerülendő a vörös húsok fogyasztása.

Ami a bélrendszer egészségét illeti, a vörös húsban olyan vegyületek vannak, amelyek megváltoztatják a bélrendszer savasságát, így hatással vannak a mikrobiomra

- mondta Hunnes-t.

Hozzátette, a jó és a rossz baktériumok egyensúlyának az ilyen átrendeződése emésztési problémákat eredményezhet, például gázokat, puffadást és/vagy hasmenést. Ha a bélrendszer egyensúlya megbomlik, az az egész szervezetre hatással lehet, így akár az immunrendszer is veszélybe kerülhet.

A mértékletesség lehet a kulcs

Az nem vita tárgya, hogy a vörös húsok mértéktelen fogyasztása árthat az egészségnek. Azonban felmérések bizonyítják, lehet helyük az egészséges étrendben. A Penn State tudósai egyik kutatása a sovány vörös húsok egészségügyi hatásait vizsgálta. 59 résztvevője volt a vizsgálatnak, akiknek ilyen hústermékeket tartalmazó mediterrán, valamint amerikai étrenden kellett élniük. Összesen négy étkezési terv volt, ezeket kellett két hónap alatt mindenkinek kipróbálnia, egyhetes szünetekkel.

Az az eredmény született, hogy a mediterrán étrend minden alanynak csökkentette az LDL-koleszterinszintjét. Azonban a „rossz koleszterin” legnagyobb esése akkor volt kimutatható, amikor napi 141 és 708 gramm közötti sovány vörös húst fogyasztottak.

Amikor gyümölcsökre, zöldségekre és más növényi alapú élelmiszerekre épülő egészséges ételeken élsz, akkor mérsékelten például sovány vörös húsok számára is van hely az étrendedben. (…) Vannak olyan tápanyagok a sovány marhahúsban (például a karajban), amelyekből profitálhat a szervezeted

- nyilatkozta Jennifer Fleming, az egyik kutató.

Ne hagyd ki!