A fejlett technológia a burgonya- és a sárgarépaszektorba is betette a lábát, ahol tavaly igencsak megnehezítette a termékek osztályozását, hogy sáros talajból kellett felszedni a zöldségeket. Azonban gépi megoldással sikerült jelentősen csökkenteni az osztályozási hulladékot.
Igen hatékonyan válogathatja a burgonyát és a répát egy modern gép
Több szokatlan kihívással szembesültek az európai burgonya- és sárgarépa-termesztők tavaly. A Flesh Plaza szerint például a termés jelentős részét sáros talajból kellett betakarítaniuk. Ez igencsak rontotta a termékek minőségét, illetve nehezített az osztályzásukon. Emiatt megugrott az osztályozási selejt aránya.
Azonban átlagosan 30 százalékkal kevesebb volt az osztályozáskor a hulladék azoknál a cégeknél, amelyek egy új, osztályozógépet alkalmaztak a kézi szortírozás helyett.
Igaz, a gép munkasebességével kapcsolatban pontos adatot nem közöltek, viszont elmondták, a legmodernebb változata olyan gyorsan dolgozik, hogy korábban nem gondolták, valaha el fogják érni ezt a sebességet.
Az Agroinform megjegyzi, a gépet a svájci Visar Sorting fejlesztette, és a berlini Fruit Logistica kiállításon is bemutatták a napokban.
Világszerte egyre többen foglalkoznak édesburgonyával
Egyébként egyre nagyobb mennyiségben termesztik a burgonya nagy riválisát. Például igen tetemes területen ültettek édesburgonyát Kínában az elmúlt években, azonban az időjárás nem kedvezett a növénynek. Viszont a német Fresh Plaza szerint a tavalyi batátatermés volumene jónak mondható az ázsiai országban.
Mivel korábban nem alakult fényesen a kínai édesburgonyatermés, az európai nagykereskedők a batátát főleg Dél-Amerikából szerezték be, de ez most megváltozhat.
Azonban időközben számos országban feltűnt a gazdáknak, hogy folyamatosan növekszik a batáta kereslete. Emiatt világszerte nőtt a termőterületeinek a mérete az utóbbi években, így a nemzetközi forgalma is. Ez pedig a kedvező kínai terméssel együtt jelentős változásokat eredményezhet a termék kínálati oldalán.
Amerikában egyre népszerűbb az édesburgonya-vodka
Arra is van példa, hogy vodka készül édesburgonyából. A Williams család az Egyesült Államokban, Arkansas tagállamban nagyjából 100 hektáron főleg édesburgonyával gazdálkodik. Akkor döntöttek úgy, hogy továbblépnek a feldolgozása irányába, amikor 2016-ban először hallottak egy batátavodkát gyártó farmról.
Nagyon felkeltette az érdeklődésemet, és azt mondtam, ezt nekünk is meg kellene csinálnunk. A bátyám próbált rávenni, hogy foglalkozzak édesburgonyás pitékkel és más dolgokkal, de én tényleg úgy gondoltam, hogy egyedülálló lehetőség lenne édesburgonya-vodkát gyártani. Nem sok van ilyesmiből a piacon
- idéztük Harvey Williams-t korábban.
Azonban miután elindították a főzdéjüket, a Delta Dirt Distillery-t, hamar rájöttek, miért olyan szűkös a batátavodka-kínálat.
Az édesburgonyából kivonni az erjeszthető cukrokat nem egyszerű folyamat. Ezért sok energiát fektettünk abba, hogy kitaláljuk a módját. (…) Az édesburgonya esetében az árnyalatok a főzési és cefrézési folyamatokban rejlenek. Az édesburgonya köztudottan kiadós és tápláló zöldség, a belőle kivont cukor pedig egyedi és kellemes, földes édességet kölcsönöz a vodkánknak
- nyilatkozta Williams.