Mezőgazdasági drónok kukoricát permeteznek
Fotó: Shutterstock

Jól fizet a hiánypótló új szakma, amit már itthon is kitanulhatsz

A drónok egyre többféleképpen hasznosíthatóak, már az agrárszektorban is. A Nébih kezdeményezésére új képzés indult: a növényvédelmi drónpilóta alapképzés. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.


A pilóta nélküli drónos növényvédelmi foglalkozás csak néhány hónapja hivatalos szakma, Magyarországon még csak néhány hely nyújt szakképesítést, pedig az igény már most óriási rá. A képzett drónpilótáknak könnyű dolguk lesz a munkaerőpiacon, több mint versenyképes munkadíjjal kalkulálhatnak. Hogy pontosan mit jelent az új szakma, és milyen képzést kell elvégezni hozzá, arról Török Gyula, drónszakértő, az ABZ Drone tulajdonos-ügyvezetője árulta el a legfontosabbakat.

Hiánypótló szakma

A mezőgazdaságban kiemelten fontos, a jövőben pedig megkerülhetetlen szerepet töltenek be a drónok, nemcsak az állomány megfigyelése, hanem a permetezés miatt is. Ezért is vált a növényvédelmi drónpilóta mostantól hivatalos foglalkozássá, a Nébih által lefektetett kritériumrendszernek megfelelően hivatalos szakképesítést lehet szerezni belőle, melyet a szintén Nébih által kijelölt képzőközpontban lehet elvégezni.

A drónos növényvédelmi szakembereknek több szabálynak meg kell felelnie, például légügyi vagy növény- és környezetvédelmi kritériumoknak. Emellett egy nagyon széles spektrumú tudást is meg kell szereznie a szakmában dolgozóknak: térinformatikai, agrometrológiai, növényvédelmi és természetesen drónkezelési ismeretekkel is bírniuk kell a szakképzett drónpilótának

- mondta Török Gyula, drónszakértő.

  A képzés

Az ABZ Drone volt az első olyan cég Magyarországon. amely a Nébih által is elfogadott képzést nyújt mindazoknak, akik drónos növényvédelmi szakemberek szeretnének lenni. Jelenleg összesen két cégtől érhető el hasonló képzés itthon. Az ABZ Drone tréningje száztíz órás elméleti képzés növényvédelmi-, térinformatikai-, és agrometeorológiai alapismeretekből áll. Az órákon a hallgatók megkapják a munkavégzéshez szükséges jogszabályismereteket, megismerik az adminisztrációs kötelezettségeket, a meteorológiai állomások adatainak feldolgozását is, de a drónok használatához szükséges szoftverek kezelését is megtanítják nekik. Az elméleti oktatást tizenhét órás gyakorlati képzés egészíti ki.

A százhuszonhét órás képzés különböző modulokból áll, melyek elvégzési sorrendje felcserélhető. Minden hónapban van új modul kezdési időpont, ha pedig mindegyik modulnál a legkorábbi időpontra tudunk jelentkezni, a képzés akár két hónap alatt is elvégezhető.


Ne hagyd ki!