Érkezik az aranyat érő májusi eső
Fotó: Shutterstock

Érkezik az aranyat érő májusi eső

Az előttünk álló egy hétben változékonyabb, az eddiginél csapadékosabb időben lesz részünk, írja friss agrármeteorológiai előrejelzésében a HungaroMet Magyar Meteorológiai Nonprofit Zrt.


A csütörtökről péntekre virradó éjszaka egy hidegfronthoz kötődő kiterjedt csapadékzóna érte el hazánkat. Délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, a front mögött pedig a Dunántúlon napközben, keleten délutántól többfelé várhatók akár heves záporok, zivatarok is. Így szombat reggelig területi átlagban 5 és 15 mm közötti csapadékra van kilátás, de lokálisan ennél jóval több is eshet. Szombaton és vasárnap átmenetileg kissé csökken a csapadékhajlam, kevesebb helyen kell záporokra zivatarokra számítani, majd hétfőn és kedden ismét nagyobb területen várható csapadék, akár heves záporok, felhőszakadással kísért zivatarok is lehetnek. Így összességében a következő egy hétben lehulló csapadék mennyisége az ország jelentős részén 30 és 50 mm között valószínű.


Nagy szükség van az esőre, de azzal is számolni kell, hogy gyakran lesz nedves a sűrűbb növényállományokban a levelek felülete, ami kedvező körülményeket teremt a gombás megbetegedések számára. A csütörtöki és pénteki szeles idő után péntek délutántól mérséklődik a szél, és csak kedden és szerdán élénkül meg ismét nagy területen. A felhősebb időben az erős éjszakai lehűlések megszűnnek, többnyire 10 fok fölött alakul majd a legalacsonyabb hőmérséklet, napközben pedig jellemzően 22 és 27 fok közé melegszik a levegő, csak pénteken lesz a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a HungaroMet honlapján. A tízpercenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint ITT, az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak.


Ne hagyd ki!