Dietetikusok válaszolják meg a kérdést
Fotó: Shutterstock

Ezt teszi az élelmiszerekkel a lefagyasztás

Sokan fagyasztanak le otthon élelmiszereket. Viszont felmerülhet a kérdés, hogy a fagyasztás változtathat-e azok tápértékén? Dietetikusok adnak rá választ. Egyébként igen régóta alkalmazzák a gyorsfagyasztást Magyarországon.


Változtathat az ételek tápértékét a fagyasztás

Fagyasztással lassítható az élelmiszerek romlásának és a vitaminvesztésüknek a sebessége. Azonban nem minden ételre hat ugyanúgy az extrém alacsony hőmérsékleten való tárolás.

Egyes élelmiszerekben nő a tápanyagok biológiai hozzáférhetősége, ha fagyasztás előtt hőkezelésnek vetik alá azokat, míg mások nyers állapotban tápanyagdúsabbak

- nyilatkozta Kristin Kirkpatrick dietetikus a Healthnek.

Ehhez Kelsey Costa táplálkozási tanácsadó hozzáteszi, a fagyás közben keletkező jégkristályok lebonthatják a sejtfalakat. Emiatt a kiolvadáskor enyhén csökken néhány olyan tápanyag mennyisége, mint például a C- és a B-vitamin. Azonban megjegyzik, egyes gyümölcsöknek és zöldségeknek akár az előnyére is válhat a fagyasztás.

A fagyasztás lassítja a vitaminvesztést, amely idővel mindenképpen bekövetkezne, ha az élelmiszert szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben tárolnák

- idézi a táplálkozási tanácsadót a Házi Patika.

Régóta alkalmazzák a gyorsfagyasztást Magyarországon

Egyébként Európában először Magyarországon lehetett fagyasztott élelmiszereket vásárolni. 1943-ban Diószegen (már Szlovákiához tartozik) kezdtek ilyen termékeket gyártani Frigelite néven. Később Csepelen létesített gyorsfagyasztó üzemet a Mezőgazdasági Ipari Rt. Tőlük származik a mirelit szavunk, ami a „Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság Elite Terméke” azaz Mirelite márkanévből keletkezett.

Az élelmiszeriparban alkalmazott gyorsfagyasztás, vagy sokkoló fagyasztás jelentős eltér az otthoni fagyasztók működési elvétől. Ipari szinten ugyanis a lehető legkíméletesebben fagyasztják le a termékeket. Ebben az esetben a sejtekben tárolt víz nagyon gyorsan, csupán néhány perc alatt mínusz 18-22 fokra fagy. Ezért kisméretű jégkristályok keletkeznek a sejtekben, amelyek nem sértik fel a szerkezetüket. Ez az oka annak, hogy nem károsodnak a gyorsfagyasztott termékek a fagyasztás során. Az eljárás alatt ráadásul semmilyen adalékanyag nem kerül a termékbe.

A felengedett áru is megőrzi az eredeti formáját, nem ereszt levet, megmarad a színe, az íze, valamint a vitamintartalma sem csökken.

A gyorsfagyasztás egyéb előnyei

Soroljuk azokat a tényezőket, amelyek a mirelit zöldségek és gyümölcsök vásárlása mellett szólhatnak:

  • Érettebben szedik le és fagyasztják a gyümölcsöket és a zöldségeket. Azonban a messziről érkező termékeket azért, hogy bírják a szállítást, éretlenebb állapotban takarítják be.
  • A leszedésüket követő gyors fagyasztás eredményeként kevésbé csökken a vitamin-tartalmuk.
  • Nem érintkeznek tartósítószerekkel.
  • Biztonságosak, mivel a feldolgozásuk alatt a hőkezelés elpusztítja az esetleges baktériumokat.

Ne hagyd ki!