Mit tesz a bors az egészségért?
Shutterstock

Felgyorsítja a zsírégetést ez a fűszer

Hiába elterjedt fűszer, a gyógyhatásai kevésbé ismertek, akárcsak az, hogy számos fajtája van. Nézzük, miért is érdemes borsot fogyasztani.



Az egzotikus növény az indiai félszigetről származó borsfélék családjából származik. A bors népszerűsége a földrajzi felfedezésekkel és a Távol-Keletre irányuló gyakori utazásokkal nőtt - írja a Magyar Mezőgazdaság.

A borsban található piperin felgyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést. A fekete bors vízhajtó hatású, támogatja a veseműködést és a méregtelenítési folyamatot. Ezen kívül a tápanyagok kincsesbányája, hiszen A-, C- és K-vitamint, valamint vasat, kalciumot és magnéziumot tartalmaz.

A fűszer erősíti az immunrendszert, csökkenti a vércukorszintet, javítja az emésztést és támogatja a veseműködést. Májbetegség esetén a bors segít csökkenteni az aminotranszferázok (olyan enzimek, amelyek magas szintje a szerv károsodására utal) szintjét. Ezenkívül a bors jót tesz a szív- és érrendszeri betegségeknek – csökkentheti a szívroham kockázatát.

A túlsavasodásban szenvedőknek mindenképpen kerülniük kell, vagy kis mennyiségben kell fogyasztaniuk és gyomorfekély, reflux esetén szintén ellenjavallt.

Használhatjuk a borsolajat is, amely jótékony hatással lesz a bőrünkre, enyhíti az izomfájdalmat és a gyulladást.

Néhány borsfajta

A bors néhány fajtája

  • Fekete bors: az éretlenül szedett terméseket fermentálják, majd szárítják.
  • Zöld bors: szintén az éretlenül begyűjtött termésből származik, de nem hagyják fermentálódni.
  • Fehér bors: az érett állapotban szüretelt terméseket 8-10 napra beáztatják, majd eltávolítják a gyümölcshúst. Ezután kiszárítják a magokat. Markáns az illatra, de visszafogottabb a csípőssége.
  • Piros bors: az éretten szüretelt terméseket különleges eljárással szárítják. Kevésbé csípős, mint a fekete változat.
  • Tigris bors: a zamatos borsot India délnyugati csücskében, a Malabár- part természetvédelmi területén termesztik.
  • Penja bors: a kameruni Penja völgy tápanyagokban gazdag, vulkanikus talaja egyedi, gyümölcsös ízű borsot terem.
  • Kampot bors: Kambodzsa Kampot tartományára jellemző borsfajta: Tisztán, hagyományos módszerekkel termesztik, egyike a legkiemelkedőbb minőségű termékeknek.

Ne hagyd ki!