A június közepén megkezdett szezonális ellenőrzésen az állati eredetű termékek közül a grillsajtok kaptak kiemelt figyelmet. A szakemberek hét, a nagyobb áruházláncokat ellátó gyártónál vizsgálódtak. A jó hír az, hogy valamennyi ellenőrzött termék élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján megfelelőnek bizonyult - közölte Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.
Az előállítók helyszíni vizsgálata során csak kisebb hibákat tárt fel a hatóság. Eljárás két esetben indult jelölési hiba miatt. A minisztériumközleményében a helyettes államtitkár arra hívta a figyelmet, hogy a sajt a hazai fogyasztók számára egyfajta kényeztetés, élvezeti értékkel bír, továbbá a lakosság háromnegyede hetente többször is fogyaszt ilyen termékeket, derül ki az Agrárminisztériummal stratégiai partnerségben lévő Tejterméktanács hamarosan megjelenő felméréséből. Hozzátette, hogy a hazai élelmiszeripar egyik leghangsúlyosabb szegmense a tejtermékgyártás, az Agrárminisztérium kiemelt célja pedig a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek itthoni előállítása. Ehhez kiváló lehetőség a sajtgyártás versenyképessé tétele, a sajtkultúra fejlesztése.
Felkai Beáta Olga kiemelte, hogy a grillsajtok egyre szélesebb választéka van jelen a kereskedelemben. A minél átfogóbb ellenőrzés érdekében a szezonális akció folyamán a hatóság különböző típusú sajtokból - mozzarella, camambert, gomolya, ömlesztett sajt - vett mintát, és 15 terméken élelmiszerbiztonsági, minőségi vizsgálatokat, valamint jelölésellenőrzést végeztek.
A helyettes államtitkár elmondta, hogy minden vizsgált termék pasztőrözött tejből készült, némelyik további hőkezelést is kapott technológiától függően. A hőkezelést - kritikus pontként kezelve - minden ellenőrzött üzemnél szoros felügyelet alatt végzik. A grillsajtok esetében a védőgázas csomagolású termékeknél a felhasznált védőgázok megfeleltek a jogszabályi előírásoknak. Egyes gyártók allergén összetevőkkel, például mustárral ízesített termékeket is készítenek, és ezeknél a keresztszennyeződések elkerülését megfelelően kezelték. Minden termék megfelelt a mikrobiológiai és összetételi előírásoknak, a felhasznált adalékanyagok pedig a megengedett határértékeken belül voltak.
Felkai Beáta Olga hozzátette: az ellenőrzött előállítóknál vizsgálták az előállítás körülményeit, beleértve a létesítmények higiéniai állapotát és a gyártási gyakorlatot. A helyszíni ellenőrzések során a létesítmények állapota megfelelő volt, kisebb hibák miatt intézkedési tervet kértek. A vizsgált vállalkozások megfelelő nyomonkövetést biztosítottak, és elvégezték az előírt önellenőrzéseket is. Néhány esetben a gyártmánylapok kisebb kiegészítése volt szükséges.
A termékek jelölésvizsgálata során megállapított hiányosság - "zsír a szárazanyagban" nem megfelelő feltüntetése - miatt két előállítóval szemben hatósági eljárás indult. Két előállítónál további információkat kért be a hatóság, ezért esetükben az ellenőrzés még nem zárult le - írta közleményében az AM.