Egy friss uniós felmérés szerint egyre kevesebb európai fogyaszt halat, és ha mégis vásárolnak, akkor is inkább az olcsóbb, fagyasztott vagy konzervált változatokat részesítik előnyben. Magyarországon nőtt ugyan a halfogyasztás az elmúlt években, de még így is az uniós rangsor végén kullogunk.
Az Európai Bizottság által végzett Eurobarométer-felmérés legfrissebb eredményei szerint 2021 óta a havonta legalább egyszer halat fogyasztó európaiaik aránya 6 százalékponttal 58%-ra csökkent, miközben azok aránya, akik soha nem esznek halat, 4 százalékponttal 15%-ra nőtt - derül ki a Magyar Mezőgazdaság cikkéből.
Az olcsó, fagyasztott, vadon fogott halakat keresik
Az emberek inkább az olcsóbb, fagyasztott vagy konzervált változatokat részesítik előnyben. A fogyasztók döntését leginkább az ár befolyásolja, míg a környezeti és etikai szempontok mindössze a válaszadók 17%-át érdeklik.
A kutatás arra is rámutatott, hogy a vadon fogott halak népszerűsége jelenleg nagyobb, mint a gazdaságokban nevelteké. A vásárlók szeretnének részletesebb címkéket, 63 % a legfontosabbnak a „fogyaszthatósági” vagy „minőségmegőrzési idő” dátumot tekinti a haltermékeken feltüntetett információk közül, 36% pedig szeretne több környezeti információt kapni.
Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás a 2013-ban mért 5,7 kilogrammról 2024-re 6,7 kilogrammra emelkedett, ezzel azonban hazánk még mindig az uniós rangsor végén helyezkedik el.
Nem csak a hal, a húsfogyasztás is vissza fog esni
Megdőlni látszik egyébként az az élelmiszeripari tétel is, amely szerint a jövedelem növekedésével együtt nő a húsfogyasztás.
Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a számítások szerint ugyanis folyamatosan csökken az egy főre jutó éves húsfogyasztás, és összesen 5-10 százalékkal eshet vissza 2032-ig. Ez a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete, a FAO 2023-2032-es időszakra vonatkozóan készített közös jelentéséből derült ki.
Jelenleg ezekben a régiókban él a világ lakosságának egyhatoda, azonban ők adják a globális húsfogyasztás harmadát.