Így esznek halat az európaiak
Fotó: Shutterstock

Ha már hal, legyen neveletlen és jóárasított

Egy friss uniós felmérés szerint egyre kevesebb európai fogyaszt halat, és ha mégis vásárolnak, akkor is inkább az olcsóbb, fagyasztott vagy konzervált változatokat részesítik előnyben. Magyarországon nőtt ugyan a halfogyasztás az elmúlt években, de még így is az uniós rangsor végén kullogunk.


Az Európai Bizottság által végzett Eurobarométer-felmérés legfrissebb eredményei szerint 2021 óta a havonta legalább egyszer halat fogyasztó európaiaik aránya 6 százalékponttal 58%-ra csökkent, miközben azok aránya, akik soha nem esznek halat, 4 százalékponttal 15%-ra nőtt - derül ki a Magyar Mezőgazdaság cikkéből.

Az olcsó, fagyasztott, vadon fogott halakat keresik

Az emberek inkább az olcsóbb, fagyasztott vagy konzervált változatokat részesítik előnyben. A fogyasztók döntését leginkább az ár befolyásolja, míg a környezeti és etikai szempontok mindössze a válaszadók 17%-át érdeklik.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a vadon fogott halak népszerűsége jelenleg nagyobb, mint a gazdaságokban nevelteké. A vásárlók szeretnének részletesebb címkéket, 63 % a legfontosabbnak a „fogyaszthatósági” vagy „minőségmegőrzési idő” dátumot tekinti a haltermékeken feltüntetett információk közül, 36% pedig szeretne több környezeti információt kapni.

Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás a 2013-ban mért 5,7 kilogrammról 2024-re 6,7 kilogrammra emelkedett, ezzel azonban hazánk még mindig az uniós rangsor végén helyezkedik el.

Nem csak a hal, a húsfogyasztás is vissza fog esni

Megdőlni látszik egyébként az az élelmiszeripari tétel is, amely szerint a jövedelem növekedésével együtt nő a húsfogyasztás.

Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a számítások szerint ugyanis folyamatosan csökken az egy főre jutó éves húsfogyasztás, és összesen 5-10 százalékkal eshet vissza 2032-ig. Ez a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete, a FAO 2023-2032-es időszakra vonatkozóan készített közös jelentéséből derült ki.

Jelenleg ezekben a régiókban él a világ lakosságának egyhatoda, azonban ők adják a globális húsfogyasztás harmadát.

Ne hagyd ki!