Permetező drónok
Fotó: Shutterstock

Megjelent a Haszon Agrár magazin!

Nehéz jósolni erre az évre és talán nem is kell. Ugyanis nem az a kérdés, hogy lesz-e még legalább 10, fagypont alatti nap vagy mennyi lesz a csapadék év közben. A változó klímához az alkalmazkodás sokkal észszerűbb, mint várni a csodára.


Az adott évből pedig a legjobbat akkor tudjuk kihozni, ha mind technológiában, mind tudásban a csúcson vagyunk. Akkor is lehetnek gyengébb évek és akkor jöhet egy Covid vagy egy energiaválság. Ám legalább biztosan tudhatjuk, hogy a lehetőségek szerint a legtöbbet megtettük.

Mi pedig ebben próbálunk segíteni. A mostani lapszámban a növényvédelem tematizálja a lapot. Hiszen ha marad az enyhe tél, akkor óriási robbanással fognak a kártevők szaporodni tavasszal. Erre pedig egy olyan uniós döntéshozói környezetben kell felkészülni, ahol a növényvédő szerek használata lassan egyenértékű a szándékos mérgezéssel. Ez szintén egy olyan helyzet, amin változtatni nem tudunk, alkalmazkodni viszont muszáj. És az is igaz valahol érthető az európai törekvés, csak a módszerek néha drasztikusnak tűnnek. De vannak megoldások, erre példákat és kutatásokat is bemutatunk a Haszon Agrár legújabb számában.

Az pedig alapvetés, hogy ha már védekezünk, akkor a megfelelő helyen és a megfelelő mennyiségben tegyük. Ebben pedig a drónok is segítenek, hogy miként, az Ambrus András kollégánk cikkéből kiderül.


The Conversation

Ne hagyd ki!