Ausztria tavaly azzal írt történelmet, hogy a világon először ott jelentek meg 3D-nyomtatással készülő élelmiszerek a boltok polcain. Elsőként a gombakészítményből nyomtatott vegán ”lazacfilével” találkozhattak a vásárlók. Mostanra a termék több európai országban is beszerezhető.
3D-nyomtatott vegán ”lazac” került osztrák boltok polcaira
A Revo Foods élelmiszer-technológiai startup 3D-nyomtatott vegán ”lazacterméke” jelent meg ausztriai boltokban tavaly. Az IFLScience szerint ez lehet az első 3D-nyomtatással készülő élelmiszer, ami kiskereskedelmi forgalomba került. A Business Insider pedig arról ír, mostanra több európai országban is beszerezhető a termék.
A lazacalternatíva - más húspótló termékekhez hasonlóan - olyan mikoproteinből készül, amely fonalas gombákból származik. A termék igen egészséges, hiszen számos vitamint és omega-3 zsírsavat tartalmaz. Emellett a 9,5 százalékát tehetik ki fehérjék. Igaz, ez kevesebb mint a fele egy hagyományos lazachús fehérjetartalmának, ami durván 22 százalék.
A technológia nagy előnye, hogy fenntarthatóbbá teheti az élelmiszertermelést. Márpedig a fenntarthatóság pontosan a halászati ágazatban jelent különösen nagy gondot. A számítások alapján a globális halállomány 34 százaléka lehet túlhalászott. Emellett az élelmiszeripar felelős a globális üvegházhatású gázkibocsátás több mint egynegyedéért. A Revo Foods honlapja szerint a vegán „lazac” 3D-nyomtatása 77-86 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki és 95 százalékkal kevesebb édesvizet használ fel, mint az élő lazac kifogása és feldolgozása.
Ehető "sajttortát" is sikerült nyomtatni
Egyébként korábban is próbálkoztak élelmiszerek 3D-nyomtatásával külföldi kutatók. Például ”sajttorta” is készült ilyen módon a Columbia Egyetemen.
Az npj Science of Food folyóiratban közölt publikációjukban megjegyzik, több sikertelen kísérletük volt, mivel nehezen ment a sütemény rétegzése. Azonban nem adták fel, és a kezdeti kudarcok után sikerült kinyomtatniuk egy desszertet, ami hasonlított egy sajttortára.
Az édességhez hét összetevőt használtak: kekszet, mogyoróvajat, eperlekvárt, nutellát, banánpürét, cseresznyeöntetet és cukormázat. 30 perc alatt sikerült kinyomtatniuk a terméket, melynek az ízéről azt mondták, hogy sosem kóstoltak hasonlót, de finom volt. A Guadian szerint, akár meg is süthették volna az édességet, hiszen a nyomtatóhoz tartozik egy kék lézer.
A nyomtató sokkal többre képes lehet. Például ki tud nyomtatni csirkét, sertést, marhát, sajtot és zöldségeket is. Bármit, ami tésztává, folyadékká vagy porrá alakítható. (…) A megoldás hamarosan a konyhákban is megjelenhet, ahol rendkívül hasznos lehet. Egy eszközben ötvözhetnek több folyamatot is, egészen a sütésig. Ráadásul ezzel az emberek a kalória- és tápanyagtartalmat is egyszerűbben nyomon követhetik
- idéztük Jonathan Blutingert, a Creative Machines Lab mérnökét.