Német szakemberek kóstoltak magyar borokat a XI. Berlini Magyar Szüreten
Forrás: Agrármarketing Centrum

Az évi 17 millió eurót termelő piacán erősíthet a magyar bor

Magyar borokat népszerűsítettek magyar szakemberek a német borpiac meghatározó szereplőinek Berlinben. Az imázsépítés mellett fontos szempont volt új borok és borászok betörésének elősegítése a német piacra.Magyar borokat népszerűsítettek

Magyar borászok tartottak kóstolóval egybekötött mesterkurzust hazai borainkról német borkereskedőknek, szakújságíróknak, étterem- és borbártulajdonosoknak Berlinben.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyarország Berlini Nagykövetsége által szervezett „Berlini Magyar Szüret” nevű rendezvényt a Hungarian Wine Business Program részeként már 11. alkalommal rendezték meg. Az esemény imázsépítő szerepet is betöltött, hiszen idén először csak a magyar bortermelőkre koncentrált. A bormustra másik célja a német piacra újként belépő termelők és boraik bemutatása volt – áll az AMC sajtóközleményében.

Az eseményen Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus tartott egy 12 tételes borkóstolót, ezt követően pedig a résztvevő tucatnyi borászat több mint ötven tételét ismerhették meg a jelenlévők.

Az rendezvényt megelőzően az egyik legjelentősebb németországi borszakmai lapban, a Meininger Weinwirtschaft-ban az AMC egy négyoldalas, a magyar borokat bemutató cikket is megjelentetett, szintén imázsépítés céljából.

Németország egyébként a magyar borkereskedelem egyik legfontosabb és legstabilabb exportpiaca az évi 17 millió euró értékű kivitelünkkel. A palackozott borok terén a németországi értékesítésünk az utóbbi egy évben ráadásul 10 százalékos emelkedést mutatott.

Hazánk legjobb borai

Magyarországon november elején adták át a Vince Díjat a hazai boros szakma legkiválóbb szereplőinek. A kiválasztásba a szakmai zsűri mellett a közönséget is bevonták. A borszeretők kedvencei között borászatok, borok, párlatok, éttermek, borbárok- és boltok is szerepelnek. A nyertesek között a prémium árkategóriájú tételek mellett kiváló minőségű belépő árszintű borok is megtalálhatóak. November 5-én közel 7000 szavazat alapján ünnepélyes keretek között hirdették ki a 2021-es év legjobbjait.

A közönségszavazás eredményei is jól mutatják, hogy a borfogyasztók fejében az ikonikus borvidékek összeforrtak bizonyos szőlőfajtákkal. Jó példa, hogy furmintból és hárslevelűből tokaji borok kerülnek leggyakrabban a fogyasztók poharába, míg a testesebb vörösborokat Villányból és Szekszárdról választják legyszívesebben. Bikavér csak Egerben és Szekszárdon készülhet, és bár a házasításra vonatkozó szabályozás eltér a két borrégióban és teljesen más stílusok alakulhatnak így ki, a markáns, fűszeres karakter és a gyümölcsös jegyek jellemzik. Az egri borvidéken található St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat nem csak a közönségkedvenc bikavérnek járó elismerést hozhatta el 2017-es Merengő névre keresztelt tételével, de a legjobb borbár- és borétterem díjával is büszkélkedhet a St. Andrea Wine&Sky Bar révén.

A díjról és a díjazott borokról itt írt részletesebben a Haszon.hu.

Ne hagyd ki!