Az Egyesült Királyságban is megjelent a magyar rackajuh
Fotó: Shutterstock

Harry Potter varázslénye – magyar birka angol szemmel

Valószínűleg korábban sosem tartottak magyar rackajuhot az Egyesült Királyságban, azonban ez most megváltozott. Ritka rackákhoz jutott egy angol gazda, aki szerint az állat leginkább a Harry Potter könyvek varázslényeire emlékeztet.


Elbűvölte az angol gazdát a magyar racka

Az Egyesült KirályságbanDarlington mellett gazdálkodó Nesbitt és Barker családok tíz fehér és három fekete magyar rackajuhot vásároltak az idén. A Darlington and Stockton Times beszámolója alapján ők lehetnek az elsők a történelemben, akik ezzel a ritka fajtával foglalkoznak a szigetországban. A portál szerint ráadásul rackajuhból legfeljebb 3 ezer példány lehet világszerte. A legtöbb Magyarországon, valamint néhány Németországban és Ausztriában.

Mindig is tetszettek ezek az állatok, így nagyon izgatott vagyok, mert idehozhattam őket. Olyanok, mintha egy Harry Potter könyvből léptek volna elő. Hihetetlen szarvaik vannak

- nyilatkozta az állatok egyik gazdája Steve Nesbitt.

A brit gazda reméli, a magyar rackák hasonló utat járnak be, mint a wallisi feketeorrúak, amelyek csak néhány éve jelentek meg Angliában, de a különleges külsejük miatt sokaknak megtetszettek és gyorsan elterjedtek.

Alig van kereslet a gyapjúra

Egyébként manapság gondban van a magyar juhszektor. Nagyon alacsonyak a gyapjú felvásárlási árai. Idén tavasszal például Paládi Vince, bárdudvarnoki gazdálkodó beszélt róla, hogy a három évvel ezelőtt levágott gyapjú is zsákokban áll náluk.

Most ígéretet kaptam arra, hogy a merinó kilóját 100 forintért átveszik. Egy állatról 3 kiló jön le, 300 forintért adom el, a nyírás költsége, az ellátás 800 forintba kerül, így állatonként 500 forint veszteségünk van

- nyilatkozta a gazda.

Tavaly pedig a fülöpszállási Szabó Csaba gazdálkodó panaszolta el, felpakolnia, elszállítania sem éri meg a gyapjút a gazdaságából a kirívóan alacsony, nagyjából 80 forintos felvásárlási árak mellett. Ezért két éve gyűlik a szőr a raktáraiban.

Évente csak egyszer nyírnak a Bács-Kiskun megyei gazdaságban, azonban így is jelentős mennyiségű gyapjú halmozódott fel, amelynek a tárolása is költséges. Viszont nem lehet sokáig tárolni, mert besárgul és értékét veszti. Ezért – ha nincs aki megvegye – vagy elégetik a saját költségükön, vagy belekeverik a trágyába.

Régebben a juhot eltartotta csak a gyapjúja, hiszen a szőréért annyit kaptak, amiből meg volt oldva az állat téli takarmányozása.

Mi vezetett idáig?

A probléma jelen van egész Európában. A francia gazdák például a gyapjújuk 80 százalékát korábban Kínának adták el, az ázsiai ország pedig feldolgozta, majd az abból készült termékeket az USA-ban értékesítette. Azonban a két világhatalom között kereskedelmi háború robbant ki. Szinte bezárult az amerikai piac a kínaiak előtt, így az ázsiaiak sem vásárolnak gyapjút Európából. Az öreg kontinensen pedig már korábban megszűnt a gyapjúfeldolgozás. Viszont a birkákat évente egyszer mindenképp meg kell nyírni, vagyis minden juhtartónál keletkezik gyapjú.

A gyapjú értékesítése még a nyírás költségét sem téríti meg. A nyírásért anyajuhonként körülbelül 1,95 eurót kell fizetni, és csupán 1 és 1,5 kg közötti gyapjúval lehet számolni anyánként. Tavaly a kereskedő még felvásárolta a gyapjút. Negyven eurocentet adott kilónként

- idéztük korábban Valentine Guérint, francia juhtenyésztőt.

Ne hagyd ki!