Hozam szempontjából igen vegyesen alakult az idei méhészeti szezon
Fotó: Shutterstock

Eldőlt, melyik az év legjobb magyar méze

Több száz mintából választották ki az év legjobb magyar fajtamézét az ország legrangosabb mézversenyén. Emellett több tétel is díjat kapott. Mutatjuk, mely mézek lehetnek 2022 legjobbjai!


Idén is megválasztották az ország legjobb mézeit

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint (aki maga is a bíráló bizottság tagja) a gyulai az egyetlen országos szintű mézverseny, amely jelentős a méhészek szempontjából. A győztesek az díjazott méztermékeiken egy matricával igazolhatják a versenyen elért fokozatukat jövőre.

A Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál versenyére idén rekordszámú, 448 minta érkezett. A tételeket ötfős szakmai zsűri bírálta. A mézeket tisztaság, víztartalom, szín, mézfajta szerinti illatjelleg, íz, csomagolás, valamint harmónia és összbenyomás alapján értékelték.

Egy elsőkörös szelekció után mintegy 60 minta került a második körbe. Azoknak az Eurofins Food Analytica Kft mérte meg a víztartalmát és a fruktóz-glükóz arányát, illetve a méz pollenösszetételét is elemezték. Ezek alapján döntötték el, mely termékek 2022 legjobbjai.

A győztesek mézek

Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója az MTI-vel közölte a versenyeredményeket, melyek a következők voltak 2022-ben:

  • Az év kiváló magyar méze (a verseny abszolút győztese) Dian Richárd akácméze lett.
  • Akácméz kategóriában a hódmezővásárhelyi Hegedűs Gábor mézét is díjazta a zsűri.
  • A legjobb repceméz a dunaújvárosi Gál Balázs Sándoré volt.
  • A legjobb vegyesméz kategóriában a csővári Dian Gergő terméke nyert.
  • A legjobb hársméz a kaposmérői Hanzel Róbert fajtaméze lett.
  • A napraforgóméz kategória első helyezettje a nagytarcsai Jó István terméke.
  • A különleges méz kategóriában a gyulai Alb György mogyorós-csokoládés méze végzett az első helyen.
  • Egyéb fajtaméz kategóriában pedig a pécsváradi Tojzán Zoltán facélia méze diadalmaskodott.

Vegyesen alakult az idei méhészeti szezon

Ígéretesen indult az idei méhészeti szezon hazánkban, akácmézből például tíz éve nem látott mennyiséget pergettek a méhészek. Emellett a repce is jól mézelt, valamint az ezüsthársról is kiváló hozamot értek el a szakemberek. Azonban a kezdeti sikerek nem mindenhol folytatódtak a nyáron. A történelmi aszály rányomta a bélyegét a hazai méhészetre is.

Valósággal kettészakadt idén az ország méhésztársadalma: miközben a Dunától nyugatra a méhészek életük legjobb évét zárhatják az idén, a Duna vonalától kelet felé haladva komoly gondokkal kell megküzdeniük a gazdáknak. (…) Békés és Hajdú-Bihar megyében, valamint a Jászságban is siralmas a helyzet

- nyilatkozta korábban Bross Péter.

Hazánk napraforgótáblái egyben az ország legnagyobb méhlegelői is. A szárazság és a hőhullám miatt több helyen elmaradt a növények mézelése. Az idei napraforgóméz a korábbi évek átlagának 30-40 százaléka lehet, az is főleg a dunántúli területekrőlszármazhat.

Ne hagyd ki!