A mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatását célzó pályázati felhívás napvilágot látott. A támogatási kérelmek benyújtása 2021. július 26-tól lehetséges.

A pályázat célja a szántóföldi növénytermesztés, illetve a kertészeti ágazatok versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása, az új digitális szántóföldi és kertészeti technológiák és precíziós termesztési módok elterjesztésének támogatása, a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevételének ösztönzése.

A gazdálkodók precíziós szolgáltatásokra is pályázhatnak, illetve az ezt kiszolgáló, precíziós gazdálkodásra alkalmas gépek, infokommunikációs eszközök beszerzésére is lehetőség van. Emellett pedig a termesztő berendezések fejlesztésének céljából is részesülhetnek a támogatásban a mezőgazdasági üzemek és termelők.

A pályázat teljes körű megvalósításához a KITE Zrt.-nél mindent egy helyen megtalál.

A KITE Zrt. 2010 óta fejleszti a helyspecifikus technológiára illeszthető gépsorait és egymásra épülő technológiai megoldásait. Mára kész a rendszer. Azt RTK hálózatuk kialakításával, a gépkínálatuk ilyen igények szerinti összeállításával és a PGR teljes rendszerének felépítésével megalapozták a jövőjét egy hatékony és versenyképes magyar mezőgazdaságnak, és készen állnak arra, hogy a digitális átállást szolgáló gépeket és eszközöket szolgáltassanak a hazai piacnak.​Erő- és munkagépek helyspecifikus munkára

A precíziós gazdálkodás feladatainak elvégzéséhez elengedhetetlenek az intelligens erő- és munkagépek, amelyek kiszolgálják a legfontosabb elveket. Gyors és pontos munkavégzésre képesek átfedés- és kihagyásmentesen, alkalmasak differenciált és pozícionált inputanyag-kijuttatásra, egy menetben több munkafolyamatot végeznek el, és ezzel a megfelelnek nem csak a precíziós és helyspecifikus elvárásoknak, de a hatékonyság és a fenntarthatóság feltételeinek is.

​10 évnél fiatalabb gépek „felokosítása"

A precíziós gazdálkodást kiszolgáló műszaki eszközök lehetővé teszik, hogy meglévő mezőgazdasági erő- és munkagépekeinket a rendszerbe illesszük. A most meghirdetett pályázat keretén belül lehetőség van arra, hogy a 10 évnél fiatalabb gépeket „felokosítsuk", hogy azokkal is lehetőség legyen az adatalapú gazdálkodás elvégzésére. Mindemellett lehetőség van a legújabb technológia, a drónok beszerzésére is.

​Precíziós betakarítógépek

A betakarítás a precíziós gazdálkodás szempontjából az egyik legfontosabb állomás, hiszen ebben az időszakban gyűjthetők azok az adatok, melyek a terület heterogenitását mutatják meg, és amelyek a műhold-, meteorológiai és az egyéb adatok együttes alkalmazásával a következő évek termelését alapvetően befolyásolják. A kínálatunkban megtalálható betakarító eszközök mindegyike alkalmas adatgyűjtésre és a precíziós szolgáltatásainkkal kiegészülve hangsúlyos alapkövei lehetnek a gazdálkodásának.

​Precíziós szolgáltatások

A pályázat egyik kiemelten fontos része az adatalapú gazdálkodást támogató szolgáltatások igénybevétele is. A KITE Zrt. 2017 óta fejleszti a Precíziós Gazdálkodási Rendszert, amit a piac ma már PGR-ként ismer. Ebben integrálódik a precíziós technológia és azok a digitális szolgáltatások, melyek a mindennapi döntések támogatásához szükséges adatokat gyűjtik. Szakembereik ezeket csomagokba rendezték, és a megpályázható gépekhez, eszközökhöz igazítva kínálják Önöknek.

A gépek, eszközök, valamint a precíziós gazdálkodást támogató szolgáltatások biztosítása, a meglévő géppark okosítása, képességnövelő eszközökkel való fejlesztése mellett a KITE Hiteliroda segítségével a legelőnyösebb finanszírozási megoldásokat nyújtja partnerei számára.

A KITE Zrt. gépértékesítő kollégái készséggel állnak rendelkezésére a pályázat megvalósításához szükséges információkkal.

The Conversation

Friss

123rf

Tengeri sikerek, hatszorosan

Állami minősítést kapott az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet (ATK MGI) kukoricanemesítési osztályának hat fajtajelöltje és egyúttal felkerült az Európai Unió közös fajtalistájára - közölte az ELKH az MTI-vel.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!