A kutatók több százezer ember egészségügyi adatait vizsgálták
Fotó: Shutterstock

Sósan szereted az ételt? Akkor ez most jó vagy rossz?

Sóra szüksége van a szervezetnek, azonban a túlzott fogyasztása akár egészségügyi problémák kialakulásához is hozzájárulhat. Ráadásul egy frissen publikált, 11 éven keresztül tartó kutatás még egy negatív hatásra világított rá.


Sóból is megárthat a sok

Korábban is ismert volt, hogy a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást okozhat, valamint megnövelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát. Azonban egy friss kutatás eredménye még egy negatív hatásra felhívja a figyelmet.

A dél-korai Kyungpook Nemzeti Egyetem tudósai több mint 500 ezer, 40 és 70 év közötti embernek, a brit UK Biobank adatbázisban tárolt egészségügyi adatait vizsgálták. Az információkat 11 évre nézve tanulmányozták. A HVG megemlíti, kizárták azokat, akiknek korábban volt pitvarfibrillációja (atrial fibrillation, AF - szabálytalan és gyakran különösen gyors szívverést okoz, ami szédüléshez, légszomjhoz és fáradtsághoz vezethet. Az ebben szenvedőknél ötször nagyobb az esély a stroke-ra), koszorúér-betegsége, szívelégtelensége vagy szélütése.

Arra voltak kíváncsiak, hogy az alanyok soha/ritkán, néha, általában vagy mindig sózzák ételeiket. Erre azért volt szükségük, hogy fényt derítsenek a sófogyasztás és az esetleges megbetegedések közötti összefüggésekre. A kutatás végeztével levonták a következtetést: akik sosem sózzák az ételeiket, őnáluk 18 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki AF, mint azoknál, akik rendszeresen. Akik csak néha nyúltak sóhoz, 15 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek pitvarfibrillációtól. Azoknál pedig, akik az általában választ adták, 12 százalékkal alacsonyabb volt az egészségügyi probléma kockázata.

Azonban néha az életed is múlhat a sópótláson

Egyébként az aktuális ajánlás napi 6 gramm, vagyis nagyjából egy teáskanálnyi só bevitele a szervezetbe. Azonban ez gyorsan összejöhet, hiszen szinte minden élelmiszer tartalmaz sót.

Viszont hőség idején a fokozott verejtékezés életveszélyes állapotot okozó nátriumveszteséggel járhat, ezért érdemes a szokásosnál több sót fogyasztani nyaranta - közölte néhány hete a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A baranyai felsőoktatási intézmény felhívta rá a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban több beteg került életveszélyes állapotban a pécsi klinikára alacsony nátriumszint miatt. A fokozott sófogyasztáson kívül más módja nincs annak, hogy a nátriumveszteséget pótoljuk. Wittmann István, a PTE Klinikai Központ Nephrológiai, Diabetológiai Centrumának vezetője kifejtette: általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvetlenség jelezheti, hogy a szervezetben nátriumhiány alakult ki.

Megelőzésként a szokásosnál bővebben érdemes sózni az ételeket nyaranta

- mutatott rá a szakember.

Wittmann István felhívta arra is a figyelmet, hogy mindig az adott hőmérséklethez kell igazítani a sófogyasztást. Ősztől tavaszig továbbra is az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe.

Ne hagyd ki!