Rengeteg a levéltetű, elveszhet az idei termés
Fotó: STIHL

Rengeteg a levéltetű, elveszhet az idei termés

Alig van olyan kártevő és kórokozó, aminek ne kedvezett volna az elmúlt napok időjárása, hiszen a sok csapadék után ugrásszerűen megnövekedett a hőmérséklet. Elengedhetetlen tehát a védekezés a levéltetvek, az almamoly, a lisztharmat, a varasodás és a tűzelhalás ellen, de moníliával és lisztharmattal is találkozhatunk a kertekben, ültetvényekben. Ilyen időszakban különösen fontos a hatékony és pontos kijuttatás.


​Könnyebb, egyszerűbb, fenntarthatóbb


Azt, hogy milyen problémára milyen növényvédő szert vagy készítményt alkalmazzunk, számos forrásból megtudhatjuk, köztük például a helyi gazdabolt szakembereitől is. De legalább ilyen fontos, hogy a megvásárolt anyagot milyen dózisban, és mivel juttatjuk ki a növények felületére. A STIHL több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a permetezőgépek piacán, így megbízható termékeket kínál a vásárlóknak - akkumulátoros kivitelben is.

A nagy teljesítményű SGA 85 a STIHL első akkumulátoros kerti permetező gépe, ami jelentősen megkönnyíti a növényvédelmi munkákat - legyen szó hobbikertekről vagy kisebb ültetvényekről. A technológiának köszönhetően a munkavégzés csendes, rugalmas és gyors, ráadásul a gép a benzinmotoros változathoz képest kevesebb karbantartást igényel, ráadásul a

STIHL AP 300 akkumulátorainak élettartama is rendkívül hosszú, 1200 töltésig nem tapasztalható üzemidő-csökkenés. Ezt egyébként a német gyártó 2400-ra emelte az új AP 500 S akkumulátoraival, aminek üzemideje is mintegy 20 százalékkal növekedett.

A 17 liter űrtartalmú, szintjelzővel is ellátott, átlátszó tartállyal szerelt permetezőgéppel akár 6 bar üzemi nyomás is elérhető, amit egy forgatható gomb segítségével egyszerűen, fokozatmentesen állíthat a felhasználó egészen az 1 bar nyomástól. Az erőteljes membránszivattyú akár 3,1 liter/perc áramlási sebességet is garantál, ráadásul a fungicideket, peszticideket vagy a folyékony tápanyagot 2,5 méter magasra is kijuttathatja. A permetezőgép mindössze 6,2 kilogramm (akkumulátorral is csak 7,1 kilogramm).

A permetlé a sárgarézből készült, üreges-kúpos fúvóka segítségével célzottan oda kerül, ahova a kezelő szánja, ezzel pedig csökkenthető a szerfelhasználás, ami önmagában is fenntarthatóbbá teszi a technológiát.

Ha kisebb permetezőre van szükség...

A STIHL széles választékban kínál kisebb kézi permetezőgépeket is azoknak a kerttulajdonosoknak, akik kevés gyümölcsfával rendelkeznek. Ezek 1,5, 3 és 5 literes permetlé-tartállyal érhetők el, és a nagyobb változatokhoz hasonlóan üreges-kúpos réz fúvókával szereltek, így a kijuttatás szempontjából ugyanolyan pontosak és precízek, mint a nagyobb teljesítményű eszközök.

+ 1 TIPP: bio készítmények a kertekben

Egyre több felhasználó és kerttulajdonos gondolja úgy, hogy bio termesztésben engedélyezett készítményekkel vagy hagyományosnak tekinthető megoldásokkal védekezik a különböző kártevők és kórokozók ellen. Levéltetvek ellen is számos lehetőség van erre. A növényi olajokból előállított szerek például rendkívül hatékonyak lehetnek, ám például a napraforgó olajból készülő termékek a növény sztómáit is tartósan összezárják. Ezzel szemben a narancsolaj-alapú termékek nincsenek hatással a növényekre.

Ezen készítmények közül viszont egyik sem felszívódó, ami problémát jelent, ha a levelek már felpödrődtek, és a levéltetvekhez nem férünk hozzá közvetlenül a permetlével. Ilyenkor jelent megoldást az egyetlen ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett felszívódó készítmény, azadirachtin hatóanyagú NeemAzal-T/S, ami a levéltetveket úgy károsítja, hogy az a levéltetvésző fürkészeket, illetve a többi hasznos szervezetet kíméli.

Természetesen egyéb megoldások is léteznek a levéltetvek elleni küzdelemben, ilyen a többek között a káliszappan, a mészkénlé, vagy a paraffinolaj-tartalmú készítmények. Ahogy a gépválasztás és a STIHL eszközök karbantartása kapcsán is ajánljuk a szakkereskedők magas szakértelmét, úgy érdemes a készítmények kiválasztásakor is növényorvoshoz fordulni. (x)

Ne hagyd ki!