10 év, 10 tény Európa legnagyobb biofinomítójáról
Fotó: Pannonia Bio

10 év, 10 tény Európa legnagyobb biofinomítójáról

A Pannonia Bio Zrt. 10 éves évfordulóját ünnepli, ezért összegyűjtöttünk 10 tényt Európa legnagyobb biofinomítójáról. (x)


Klímaváltozás, élelmiszerbiztonság, energiaválság. Erre a hármas kihívásra a világ vezető vállalatai szünet nélkül keresik a megoldásokat egy állandóan változó piaci környezetben. Európa legnagyobb biofinomítója, a Dunaföldváron 10 éve működő Pannonia Bio még idén üzembe helyez két növényifehérje-gyártósort: egy 60 ezer tonna árpafehérjekoncentrátum- és egy 20 ezer tonnakukoricafehérjekoncentrátum-kapacitásút, további bővítési tervekkel.

1, A jövő év végére a Pannonia Bio annyi fehérjét fog előállítani, amennyi évente egymilliárd vegán hamburger elkészítéséhez lesz elegendő.

2, A Pannonia Bio évente több mint egymillió tonna gabonából több százezer tonna magas fehérje- és zsírtartalmú állati takarmányt állít elő, amelyet sertések, tehenek, csirkék, kacsák, pulykák és halak etetésére használnak fel.

3, A cég takarmánytermékei 100%-ban nyomon követhetők (!), nem tartalmaznak antibiotikumokat vagy GMO-növényeket, és a legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelően készülnek.

4, Átadása után a Pannonia Bio legnagyobb beruházási projektjeként megvalósuló árpafeldolgozó üzem a világ top 10 legnagyobb árpafeldolgozója között lesz.

5, A Pannonia Bio fehérjetermékei felhasználhatóak rágcsálnivalókban, pékárukban, reggelizőpelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben. A termékek a jövőben az egész Európai Unió területén elérhetőek lesznek.

6, Az elmúlt évtizedben az EU-ban az összes új gabonaalapú biofinomítói beruházás csaknem fele Magyarországon történt, ebben pedig hazánk legnagyobb biofinomítójaként a Pannonia Bio-nak kulcsszerepe volt.

7, A Pannonia Bio teljes közvetlen és közvetett foglalkoztatási hatása várhatóan 5000 fő lesz az a beruházásokhoz kapcsolódó építkezések dolgozói nélkül, és további 1000 fő az építkezések idején.

8, A jelenlegi évtizedben a Pannonia Bio már nem etanolgyártóként határozza meg magát, hanem biofinomítóként, ahol az újszerű élelmiszeripari termékek, különösen az alternatív fehérjék állnak a működés középpontjában.

9, A Pannonia Bio még idén üzembe helyez két növényifehérje- gyártósort: egy 60 ezer tonna árpafehérjekoncentrátum- és egy 20 ezer tonna kukoricafehérjekoncentrátum- kapacitásút, további bővítési tervekkel.

10, A Pannonia Bio szeptember elején úgy döntött, hogy az év végi béremelés egy részét előre hozza. A döntés értelmében, szeptember 1-jével hatályosan 7% alapbéremelést adott minden munkavállalójának, akinek a bére forintban van megállapítva. További 3% alapbéremelést adott azokban a munkakörökben, amelyekben a jelenlegi bruttó alapbér 350 ezer forint vagy annál kevesebb.

Related Articles Around the Web

Ne hagyd ki!