Vírusmentesítés háromszor hatékonyabban!
Forrás: Debreceni Egyetem

Vírusmentesítés háromszor hatékonyabban!

Az eddigieknél háromszor hatékonyabb vírusmentesítési eljárást fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának és az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének kutatói. Az új vetőmagkezelési módszert a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalmi oltalom alá helyezte.

A burgonyatermesztésben kiemelkedő jelentőségű az egészséges vetőgumó használata. A burgonyát fertőző és a vírusos vetőgumóval is terjedő betegségek ugyanis akár 80%-os termésveszteséget és jelentős minőségi romlást is okozhatnak.

- Az egészséges vetőgumó-előállítás alapja a fertőzött növények laboratóriumi körülmények között történő vírusmentesítése, majd a kezelt alapanyagok szövettenyésztéssel történő felszaporítása. Ez a növénybiotechnológiai eljárás a mindennapi mezőgazdasági gyakorlat része – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Dobránszki Judit, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának vezetője. A vírusok eloszlása azonban a növényben nem egyenletes.

- A növekedési pontokban (merisztéma) a legtöbb vírus nem található meg, így a hajtáscsúcsból kivágott merisztéma laboratóriumi tenyésztésével vírusmentes alapanyagokat kaphatunk. Bizonyos kórokozók esetében azonban ez a szövetszaporítási mód önmagában nem elegendő, hő- vagy kemoterápiával kell kombinálni – fejtette ki Dobránszki Judit.

A burgonya vírusmentesítése esetében leggyakrabban a kemoterápiát alkalmazzák. A kezelés során legtöbbször a humán gyógyászatban is használt Virazollal (Ribavirin) akadályozzák meg a vírusok szaporodását.

- A készítmény segítségével körülbelül 30%-os hatékonysággal lehet vírusmentes palántákat létrehozni. A Virazol azonban fitotoxikus működése miatt gátolhatja a növények növekedését és fejlődését, ezért más gyógyszerek hatását is vizsgáltuk önmagában, illetve Virazollal kombináltan. A kutatás során optimalizáltuk a szerek adagolását, a kezelés időtartamát, ismétlésének szükségességét. A kidolgozott és szabadalmazott módszerünk révén az alkalmazott kemoterápiás szerek fitotoxikus hatása minimálisra csökkenthető, a megfelelő vírusmentesítési szint elérése mellett. A leghatékonyabb módszerekkelakár 70-90%-ban vírusmentes növényeket kaphatunk – ismertette a szabadalom lényegét Magyarné Tábori Katalin, az Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ tudományos főmunkatársa.

A növénybiotechnológiai eljárásra alapozott vírusmentesítés révén az egészséges növények, kedvező élettani állapotuknak köszönhetően jó kiindulási alapot biztosítanak a kórokozómentes szaporításához.

A kifejlesztett kezelési mód segítségével, olyan vetőalapanyag állítható elő, amely jobb termésátlagot és egészségesebb termést biztosíthat a gazdálkodóknak.

A vírusmentesítési módszerek kifejlesztése a „Burgonyarezisztencia-kutatás a globális éghajlatváltozás pusztításának mérséklésére" (AGR_PIAC_13-1-2013-0006) projekt, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program (TKP2020-IKA-04) Biotechnológia tématerület támogatása révén.

The Conversation

Ne hagyd ki!