Télen könnyebben kialakulhat D-vitaminhiány
Fotó: Shutterstock

Ajánlunk néhány szuper D-vitaminforrást a télre

Nagyjából a felnőttek harmada tekinthető D-vitaminhiányosnak Közép-Európában. Ráadásul télen könnyebben kialakulhat a probléma, mint a naposabb nyári hónapokban, amikor egyébként is hosszabbak a nappalok. Sorolunk olyan ételeket, amelyek fogyasztásával D-vitamint nyerhetünk a mostani időszakban is.


D-vitaminban gazdag élelmiszerek

Az emberi szervezet napsugarak, pontosabban az UVB-sugárzás hatására termel D-vitamint. Ez szükséges például a csontok és az izmok egészségéhez, valamint az agyműködést is támogatja. Nagyon kevés élelmiszerben van jelen, azonban sorolunk néhányat, amelyekben előfordul!

  • Zsíros halak: különösen ajánlott heringet vagy lazacot fogyasztani, valamint nagy mennyiségben van jelen a tőkehalmájolajban is.
  • Tejtermékek: Sokkal kevesebb D-vitamint tartalmaznak, mint a halak, de előfordulhat például vajban, joghurtban, illetve sajtokban is.
  • Avokádó: A növényi eredetű élelemiszerek között szinte csak az avokádóban fordul elő nagyobb mennyiségben.
  • Gombák: a gombák nem növények és nem is álltok, hiszen az élővilág egy különálló országát alkotják. Azonban a fogyasztásuk is D-vitaminhoz juttathatja a szervezetet.
  • D-vitaminnal dúsított ételek: egyes élelmiszerekhez a gyártó szándékosan D-vitamint adagol. Például kerülhet belőle margarinokba vagy gyümölcslevekbe is – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Ezekből az élelmiszerekből jutunk zsírban oldódó vitaminokhoz

Egyébként az A-, a D-, az E- és a K-vitaminok zsírban oldódó vitaminok. Az emberi szervezetbe jutva hozzájárulnak egyebek mellett a szemek, a csontok és az immunrendszer egészségéhez, valamint a véralvadás folyamatát is támogatják.

A zsírban oldódó vitaminokat el tudja raktározni a szervezet, így problémát jelenthet, ha túl nagy mennyiségben viszik be ezeket. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha tabletta formájában jut hozzá a test. De soroljuk, az említett vitaminok milyen élelmiszerekben fordulhatnak elő.

Zsírban oldódó vitaminok

A-vitamin: Elsősorban a látás működésében van szerepe, de támogatja a bőr, a haj és az immunrendszer egészségét is. Az emberi test nem állítja elő, így például répa, édesburgonya, kajszibarack, spenót, tojás és hüvelyesek fogyasztásával lehet bevinni.

D-vitamin: Fentebb bővebben kifejtettük, mit érdemes tudni róla.

E-vitamin: Erős antioxidáns hatással bír, valamint fel tudja venni a harcot az öregedéssel. Számos olajban, olajos magban előfordul, főleg napraforgómagban és mandulában.

K-vitamin: Hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez, illetve segít szabályozni a véralvadást és a vérnyomást is. A K1-vitamin elsősorban zöld leveles zöldségekben, a K2 pedig tejtermékekben és állati eredetű élelmiszerekben van jelen.

Ne hagyd ki!