Ezek a vitaminok is rendkívül fontosak a szervezetnek
Fotó: Shutterstock

Ezekből az élelmiszerekből jutunk zsírban oldódó vitaminokhoz

Megfelelő mennyiségben vízben és zsírban oldódó vitaminokra is szüksége van az emberi testnek ahhoz, hogy egészséges maradjon. Soroljuk, melyek tartoznak az utóbbi csoportba, valamint milyen élelmiszerekből juthat hozzájuk a szervezet.


Nagyon fontosak a zsírban oldódó vitaminok a szevezetnek

Az A-, a D-, az E- és a K-vitaminok zsírban oldódó vitaminok. Elsősorban tejtermékekben fordulnak elő, de jónéhány gyümölcsben és zöldségben is jelen vannak. Az emberi szervezetbe jutva hozzájárulnak egyebek mellett a szemek, a csontok és az immunrendszer egészségéhez, valamint a Cleveland Clinic szerint például a véralvadás folyamatát is támogatják.

A zsírban oldódó vitaminokat el tudja raktározni a szervezet, így problémát jelenthet, ha túl nagy mennyiségben viszik be ezeket. A Magyar Mezőgazdaság szerint ez leginkább akkor fordulhat elő, ha tabletta formájában jut hozzá a test. De soroljuk, az említett vitaminok milyen élelmiszerekben fordulhatnak elő.

Zsírban oldódó vitaminok

A-vitamin: Elsősorban a látás működésében van szerepe, de támogatja a bőr, a haj és az immunrendszer egészségét is. Az emberi test nem állítja elő, így például répa, édesburgonya, kajszibarack, spenót, tojás és hüvelyesek fogyasztásával lehet bevinni.

D-vitamin: A szervezet napsugarak hatására termeli. Szükséges a csontok és az izmok egészségéhez, valamint az agyműködést is támogatja. Kevés élelmiszerben van jelen, azonban előfordul például a csukamájolajban.

E-vitamin: Erős antioxidáns hatással bír, valamint fel tudja venni a harcot az öregedéssel. Számos olajban, olajos magban előfordul, főleg napraforgómagban és mandulában.

K-vitamin: Hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez, illetve segít szabályozni a véralvadást és a vérnyomást is. A K1-vitamin elsősorban zöld leveles zöldségekben, a K2 pedig tejtermékekben és állati eredetű élelmiszerekben van jelen.

Tápanyag-koncentráció alapján ezek a legegészségesebb növények

Egyébként 41 gyümölcs és zöldség 17 különböző tápanyagmarkerét (például kálium, rost, fehérje, kalcium) vizsgálta a CDC (Centers for Disease Control and Prevention - Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) az Egyesült Államokban a közelmúltban. Tápanyag-koncentráció alapján pontozták is az élelmiszereket. Maximális, 100 pontot a tápanyagokat legnagyobb mennyiségben tartalmazó egységnyi vízitorma kapott. De soroljuk, mely növények végezetek az első helyeken.

  • Vízitorma - 100 pont,
  • kínai kel - 91,99 pont,
  • mángold - 89,27 pont,
  • céklalevél - 87,08 pont,
  • spenót - 86,43 pont.

Ne hagyd ki!