Megfelelő mennyiségben vízben és zsírban oldódó vitaminokra is szüksége van az emberi testnek ahhoz, hogy egészséges maradjon. Soroljuk, melyek tartoznak az utóbbi csoportba, valamint milyen élelmiszerekből juthat hozzájuk a szervezet.
Nagyon fontosak a zsírban oldódó vitaminok a szevezetnek
Az A-, a D-, az E- és a K-vitaminok zsírban oldódó vitaminok. Elsősorban tejtermékekben fordulnak elő, de jónéhány gyümölcsben és zöldségben is jelen vannak. Az emberi szervezetbe jutva hozzájárulnak egyebek mellett a szemek, a csontok és az immunrendszer egészségéhez, valamint a Cleveland Clinic szerint például a véralvadás folyamatát is támogatják.
A zsírban oldódó vitaminokat el tudja raktározni a szervezet, így problémát jelenthet, ha túl nagy mennyiségben viszik be ezeket. A Magyar Mezőgazdaság szerint ez leginkább akkor fordulhat elő, ha tabletta formájában jut hozzá a test. De soroljuk, az említett vitaminok milyen élelmiszerekben fordulhatnak elő.
Zsírban oldódó vitaminok
A-vitamin: Elsősorban a látás működésében van szerepe, de támogatja a bőr, a haj és az immunrendszer egészségét is. Az emberi test nem állítja elő, így például répa, édesburgonya, kajszibarack, spenót, tojás és hüvelyesek fogyasztásával lehet bevinni.
D-vitamin: A szervezet napsugarak hatására termeli. Szükséges a csontok és az izmok egészségéhez, valamint az agyműködést is támogatja. Kevés élelmiszerben van jelen, azonban előfordul például a csukamájolajban.
E-vitamin: Erős antioxidáns hatással bír, valamint fel tudja venni a harcot az öregedéssel. Számos olajban, olajos magban előfordul, főleg napraforgómagban és mandulában.
K-vitamin: Hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez, illetve segít szabályozni a véralvadást és a vérnyomást is. A K1-vitamin elsősorban zöld leveles zöldségekben, a K2 pedig tejtermékekben és állati eredetű élelmiszerekben van jelen.
Tápanyag-koncentráció alapján ezek a legegészségesebb növények
Egyébként 41 gyümölcs és zöldség 17 különböző tápanyagmarkerét (például kálium, rost, fehérje, kalcium) vizsgálta a CDC (Centers for Disease Control and Prevention - Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) az Egyesült Államokban a közelmúltban. Tápanyag-koncentráció alapján pontozták is az élelmiszereket. Maximális, 100 pontot a tápanyagokat legnagyobb mennyiségben tartalmazó egységnyi vízitorma kapott. De soroljuk, mely növények végezetek az első helyeken.
- Vízitorma - 100 pont,
- kínai kel - 91,99 pont,
- mángold - 89,27 pont,
- céklalevél - 87,08 pont,
- spenót - 86,43 pont.