Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Mutatjuk, hol lehet ismét csapadékra számítani

A folytatás az előző napokhoz hasonló időjárást ígér. A hét első felében kevesebb, majd ismét több lesz a zápor, zivatar, de a csapadék mennyiségének területi eloszlása továbbra is egyenlőtlen marad.


Sokfelé jelentősen nőtt a talajnedvesség

A folytatás igazi kora nyári időt ígér. Ma nyugaton, szerdán főleg keleten, pénteken sokfelé, a többi napon szórványosan várhatók az országban záporok, néhol heves zivatarok.

Összességében a héten területi átlagban 5 és 25 mm közötti csapadék valószínű, de ismét nagyok lesznek a területi különbségek.

A heti összpárolgás 15-20 mm körül valószínű, így a talajok nedvességtartalmában átlagosan nem várható nagy változás, lokálisan azonban igen.

A felhőszakadással érintett foltokban átmeneti belvízborítás is előfordulhat, míg a csapadékból kimaradó területeken aszályos körülmények alakulhatnak ki.

A növények levélfelülete a hét első felében csak kisebb foltokban lesz tartósan vizes, csütörtöktől azonban, főleg a sűrűbb állományok lehetnek kitéve a gombás megbetegedéseknek.

A hőmérséklet nem változik számottevően, marad a meleg. Éjszakánként jellemzően 10-15 fok közé hűl le a levegő, napközben pedig többnyire 23-29 fok közötti értékeket mérhetünk, tehát továbbra sem várható kedvezőtlenül nagy forróság – írja agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet.

Milyen állapotban vannak a mezőgazdasági területeink?

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. Az elmúlt időszak csapadékát ezek a növények is igen meg fogják hálálni. Nagy forróság sincs, így nem rövidül le a szem- és magképződés fázisa.

A napraforgó és kukorica állományoknak sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődtek május közepéig. A mostani meleg, záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív növekedéshez. Az átnedvesedett talaj azonban a gyomok fejlődésére is kedvező.

A korai gyümölcsök, a szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a május első felét jellemző gyakran napos és száraz idő, az elmúlt hét sok és gyakori csapadéka azonban már rontja a termés minőségét.

A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy a héten gyakran és többfelé volt tartósan vizes a növények levélfelülete, helyenként az időszak több, mint felében. A párás időszak hossza ennél valamivel rövidebb volt a csapadékos helyeken is.


Ne hagyd ki!