Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Számíthatunk további csapadékra a hétvégén? Mutatjuk!

Az előttünk álló napokban egyre kevesebb helyen számíthatunk csapadékra Magyarországon. Így az kevésbé hátráltathatja a betakarítást. Friss, agrometeorológiai előrejelzés érkezett.


Csökkenő csapadékhajlam, fokozódó meleg

A folytatásban csökken a csapadékhajlam, és a hét végéig fokozódik a meleg. Mától kevesebb helyen, főként az ország keleti felén kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. Ezeket továbbra is felhőszakadás, néhol jégeső kísérheti. Szombaton és vasárnap kicsi a csapadék esélye, majd vasárnap este egy frontrendszer éri el hazánkat, és ehhez kötődően a jövő hét első napjaiban helyenként ismét számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására.

A mai naptól sokat fog sütni a nap, és erős lesz az UV sugárzás.

A szél eleinte többnyire mérsékelt marad, majd vasárnaptól gyakran megélénkül.

A hőmérséklet a hét végéig emelkedő tendenciát mutat. Szombattól országszerte kánikula várható 30 fok fölötti csúcsértékekkel. Hétfőn a Dunántúlon több fokkal, majd keddtől máshol is lehűl az idő, és 25-30 fok közötti maximum értékeket mérhetünk – írja agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet.

Milyen állapotban vannak a mezőgazdasági területeink?

A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések beértek, zajlik az aratás. Az érés idején hullott sok csapadék sajnos nem tett jót a termésnek. A kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoztak. A sáros, néhol belvizes táblák az aratást is hátráltatják.

A napraforgó és kukorica egyre többfelé virágzik, mostantól igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 mm lenne az ideális. Az elmúlt napok csapadéka tehát nagyon jól jött az állományoknak, már ahol jeget nem kaptak. A talaj hazánk nagyobb részén most elegendő nedvességet tartalmaz az optimális fejlődéshez.

A hét első felében nőtt a levélnedvesség időtartama a megelőző héthez képest, hétfőn még alacsony volt az érték, kedden pedig az ország délnyugati felén, szerdán pedig sokfelé alakultak ki tartósabban vizes állományok. A párás időszak hossza is megnövekedett, éjszakánként és a csapadékos tájakon kedden és szerdán napközben is többfelé volt napi 5 órát meghaladó érték az országban. A gombás megbetegedések kialakulásának időjárási feltételei így ismét kedvezőbbé váltak.


Ne hagyd ki!