Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett!
Fotó: Shutterstock

Még visszatér a meleg, száraz, nyárias időjárás

A hét végéig szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatarok, majd a jövő hét nagyobb részében többnyire napos, meleg, száraz idő segítheti a nyári növények érését.


Meleg, nyár végi idő vár ránk

Az időjárás-előrejelzés szerint a hét legvégéig elszórtan-szórványosan kell záporokra, zivatarokra számítani, majd a jövő héten csütörtökig-péntekig csökken a csapadékhajlam és többnyire napos, száraz, meleg időjárás várható. Az eheti záporokból lehulló csapadék mennyisége csak kevés helyen haladja meg a 10 mm-t, így a talajok további nedvességvesztése lesz a jellemző. Az Alföldön az aszályos területek további növekedése várható.

A hőmérséklet nem változik számottevően, marad a nyári meleg, a kánikula: napközben 28-35 fokig melegszik a levegő. Az augusztus 20. körüli szokásos lehűlés idén késik, talán el is marad, azonban az éjszakák gyorsan, naponta 3-4 percet hosszabbodnak, így a hajnalok már a legtöbb helyen felfrissülést hoznak – írja agrometeorológiai előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Így alakult az előző napok időjárása

A mögöttünk álló egy hét során csak elszórtan fordultak elő záporok, zivatarok hazánk területén, miközben a szombat, a vasárnap és a hétfő teljesen száraz maradt. Az elmúlt 10 nap során csak kis területen esett 10 mm-t meghaladó mennyiség, az ország nagyobb részén nem volt számottevő csapadék, azonban pont ott, az Alföld középső részein esett a legtöbb, ahol a legnagyobb szükség volt rá. Az augusztus eleji záporokkal, zivatarokkal együtt azonban az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén jelentős többletet mutat, számottevő hiány a Szolnok – Jászberény – Füzesabony – Kisköre térségben van. A talaj a hónap eleji kiadós esők után sokat száradt az elmúlt napokban, de a felső 20 cm-es réteg csaknem országszerte megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz. A mélyebb rétegek már nem mutatnak ilyen kedvező képet, az Alföld jelentős részén kritikus közelien (40%) száraz a talaj. Aszályos területek is az Alföldön fordulnak elő.

A hőmérséklet csúcsértéke a hét közepén még 25 fok körül alakult, majd a hét legvégére már 30 fok közelébe emelkedett. Ezen a héten pedig már a kissé 30 fok fölötti értékek a jellemzőek.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, jellemzően szép zöldek még az állományok, augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a többnyire a tejes érés állapotában járó állományoknak. Békés megyében kevesebb esőt kaptak a növények a tenyészidőszakban, így arrafelé vannak gyengébben fejlett és már a viaszérésben lévő táblák is. Mikepércs térségében látni jégverte állományokat, Debrecen-Hajdúböszörmény és Miskolc térségében pedig szép zöldek a táblák. A napraforgó az érés kezdeti állapotában van, jellemzőek a jól fejlett állományok.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1030 és 1200 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg: a tavalyi évhez képest mintegy 60-150 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 30-80 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai pár nappal később következnek be a szokásosnál.

Ne hagyd ki!