Spoiler: könnyen bőrig ázhatunk a következő napokban
Fotó: Shutterstock

Jelentősen megváltozik az időjárás a hétvégén

Megérkezett a legfrissebb, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés. A hétvégén nagy területen számíthatunk újabb kiadós csapadékra, az aszály várhatóan tovább mérséklődik.


Tovább mérséklődik a csapadékhiány

Az előttünk álló napokban változékonyra és csapadékosra fordul az idő. Ma hidegfront érkezik, majd szombat reggelre egy kis légörvény is képződik térségünkben. Így ma este, éjjel, majd szombatra virradóan várható nagy területen eső, zápor, zivatar. E mellett pénteken és vasárnap többfelé, majd hétfőn elszórtan alakulhatnak ki záporok, keddtől jelentősen csökken a csapadékhajlam – írja a met.hu.

Összességében nagy területen várható kiadós 10-20 mm csapadék, északkeleten akár ettől is több hullhat. Az északnyugati szél szombaton, vasárnap és hétfőn nagy területen megerősödik. A hidegfront lehűlést hoz, a legmelegebb órák hőmérséklete jellemzően 20-25 fok közé esik vissza szombatra, a jövő hét első felében pedig sokfelé 10 fok alá csökkennek a minimumok és megjelennek a hajnali ködfoltok. A jövő hét közepétől újra melegszik majd a levegő

Így alakultak a megelőző napok

Az előző héten szerdán este nyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezett, amely péntek estig nagy területen adott 5-20 mm csapadékot, de Szeged térségében és a keleti határszélen 25-40 mm is esett. Ugyanakkor a Kisalföldre, a Mohácsi-sziget térségébe, a Dunaújváros – Jászberény – Sátoraljaújhely vonal környezetébe, illetve az Északi középhegységbe ezúttal alig jutott a csapadékból. Szombattól minden nap előfordultak záporok valahol az országban, de csak kis mennyiség hullott. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege nagy területen meghaladja a 10, az Alföld déli és keleti részén a 20 mm-t. Augusztus 20. után kezdődött egy csapadékosabb időszak, így az elmúlt 30 nap csapadékösszege csak kisebb körzetekben marad 30 mm alatt.

A talajok felszín közeli része sokfelé átnedvesedett, de a 20-30 cm-nél mélyebb rétegekbe egyelőre csak kevés helyen jutott a nedvességből, az Alföld jelentős részén és a Dunántúl délkeleti tájain továbbra is igen szárazak a középső és mélyebb talajrétegek. Az aszály mértéke és területi kiterjedése leginkább a Tiszántúlon és a déli országrészben csökkent az elmúlt egy hétben, így súlyos aszály már csak kisebb foltokban fordul elő a Jászságban, közepes vagy nagyfokú aszály jelei viszont még sokfelé megfigyelhetők az Alföldön és a Délkelet-Dunántúlon.

A hőmérséklet csúcsértéke a hónap első napjaira 25 fok alá csökkent, szombat reggelre nagy területen kevéssel 10 fok alá csökkent a minimum. A héten lassan melegedett a levegő, szerdán már 30 fok közelébe emelkedtek a maximumok.

Ne hagyd ki!