Ha a nyár nem is kedvezett, az ősz még jól sikerülhet
Fotó: Shutterstock

Most meg annak örülhetnek a gazdák, hogy nem esik az eső

Mostanra többnyire a gazdák oldalára állt az idei legnagyobb ellenségük, az időjárás. A hét első napjaiban néhol előfordult még gyenge eső, zápor, de a megelőző időszakhoz képest jelentősen csökkent a csapadék, így a jellemzően napos, gyakran szeles időben a talajok felszín közeli része kissé száradni, szikkadni tudott, és folytatni lehetett az esők miatt félbe szakadt betakarítási, illetve vetési munkát.


Így áll a szántóföldi növénytermesztés hazánkban

A nyári növények betakarítási munkáit a múlt heti csapadékos időjárás hátráltatta. A kukorica és a napraforgó termése a nyári csapadék függvényében nagyon vegyes képet mutat az egyes országrészek között. Nyugaton, délnyugaton, ahol a nyár első felében még aránylag kedvező volt a talajnedvesség, nem annyira rossz a termés, mint a keleti országrészben, ahol nagy területen egyáltalán nem termett semmi. A kukoricát sokfelé már a nyáron lesilózták. Miskolc térségében többnyire egy-egy cső van a kukoricán, ezek pedig jellemzően rövidek és hiányosan berakódottak. A kukorica mellett helyenként még a napraforgót sem aratták le Borsodban – írja a met.hu.

Az augusztus 20-a óta érkező csapadék hatására a repcét már kellően nedves talajba lehetett elvetni, és azóta is szépen fejlődnek az állományok. Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a talajokban. A csapadékos időben azonban a gyomok is gyors növekedésnek indultak, és a gombás megbetegedéseknek is kedvezett a megnövekedett páratartalom.

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt hét második felében még jelentős esők öntözték a földeket, a Kisalföld kivételével a Dunántúl nagy részén, és a keleti országrész északi tájain, valamint a déli határ mentén is 20- 50 mm esett, míg az Alföld nagy részén 5-15 mm-t, a Kisalföldön 10-20 mm-t mérhettünk. A hét elejétől szárazabbra fordult időjárásunk, és már csak északkeleten és a Dunántúl keleti felén fordultak elő elszórt esők, záporok. Az elmúlt 10, illetve 30 nap csapadékösszege is jelentően meghaladta az ilyenkor szokásos értékeket az ország nagy részén, az Alföldön sokfelé szeptemberben több eső esett, mint az egész nyár folyamán, beleértve az augusztus utolsó dekádjának csapadékos időszakát is.

A talajok felszínközeli rétege az elmúlt napokban kissé száradni, szikkadni tudott, de így is telítettség közeli állapotban van, ahogy az Alföld középső tájainak kivételével az ország nagy részén a felső fél méteres talajréteg is közel telített, már a mélyebb rétegekbe szivárog a nedvesség, ahol azonban még bőven van hely a víz számára.

A hőmérséklet az átlagos értékek körül alakult az elmúlt napokban. A legmelegebb órákban 17-20 fokot mérhettünk, míg hajnalonként a hétvégén és hétfőn 9-12 fokig, azóta pedig a kevésbé felhős időben 10 fok alá, szerdán sokfelé 5 fok alá hűlt a levegő, és a talajmenti fagyok is megjelentek.

Ne hagyd ki!