Így juthatsz olcsón magyar almához
Fotó: Shutterstock

80 forint a bio étkezési, 55 a cefrének való alma kilója

Kezdődnek a „Szedd magad” akciók a magyarországi almaültetvényeken. Bio étkezési alma kilójához így akár 80 forintért is hozzá lehet jutni. A cefrének is kiváló léalmából pedig 55 forintért is begyűjthető egy kiló. Mutatjuk, hol találhatsz ilyen ajánlatokat!


Nagyon olcsó az alma a „Szedd magad” akciókban

Néhány napja kezdődött, és körülbelül késő őszig tarthat az almaszezon Magyarországon. Az idei év időjárása is jellemzően kedvezett a gyümölcsnek, így sokkal több termésre számíthatnak a termelők, mint 2022-ben.

Az almás gazdák szeptember elejétől árulják a télen is elálló fajtákat, általában jóval az üzletláncokban látható nagyjából 500-700 forintos kilónkénti árszint alatt.

A Facebookon is sok hirdetés található. Ezeket fürkészve úgy tapasztalta a Sokszínű Vidék, jelenleg 150-350 forint között alakul a minőségi szedett magyar alma kilója közvetlenül a termelőtől. Azonban a „Szedd magad” akciókban ennél kedvezőbb ajánlatok is előfordulnak.

Legolcsóbban kilónként 80 forintért találtak bio Idared, Florina, Starking és Freedom fajtájú almát a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Perecsén. Ott 44 ezer fa várja, hogy a látogatók leszüreteljék a gyümölcsöt. A cefrének való léalma kilóját pedig 55 forintért kínálják ugyanott.

Fejlesztésekre lehet szükség az almaszektorban

20 564 hektáron termesztenek almát az idén Magyarországon a FruitVeB adatai szerint, ami azt is jelenti, nagyjából megfeleződött a hazai almatermő területek mérete az ezredforduló után. Az ország almatermés-potenciálja jelenleg 600-650 ezer tonna évente. Az észak-keleti országrész adja a magyarországi almatermő felület körülbelül 80 százalékát.

A feldolgozóüzemek is érzik, hogy rossz az irány, ami felé tartunk. Az elmúlt öt esztendőben 6 ezer hektárral csökkent vármegyénkben az alma termőterülete, évente tehát több mint ezer hektárral. A 2000 és 2004 között telepített iparialma-célültetvények elöregedtek, alacsony hozamúak. Ennek és a tavalyi aszálynak is a következménye, hogy a feldolgozókapacitások már csak 50 százalékos mértékben vannak kihasználva, ami értelemszerűen nem jó sem az almatermesztőnek, sem a feldolgozónak. Ha érdemben nem változik valami, elképzelhető, hogy nem terem majd annyi alma, amennyire a feldolgozóknak minimálisan szükségük van

- idéztük Rácz Imrét, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei elnökét augusztusban.

Modern ültetvényekre van szükség

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is hasonlón látja a helyzetet. Mint mondta, ha folytatódik ez a tendencia, akkor néhány éven belül megszűnhet az iparialma-termelés.

Egy-egy ültetvény termőre fordulása 2-5 év. Ha közben a feldolgozás leáll, nem vagy nagyon nehezen tudjuk újraindítani. Ha sikerül is, az elvesztett piaci pozíciókért újra meg kell harcolni. Most kell lépnünk, hogy 4-5 év múlva almánk lehessen

- tette hozzá a szakember.

Megjegyezte, a jövőben olyan, rentábilis almaültetvényekre lenne szükség, „ahol csak meghatározott fajtákat termesztünk, és legalább 40-50 tonna/hektár a stabil termés. Van öntözés, fagyvédelem, nagy fokú gépesítés, talajművelés, növényvédelem, metszés, betakarítás”.

Ne hagyd ki!