Úgy tűnik, egy darabig még velünk marad az aszály
Fotó: Shutterstock

Így alakulhat hazánk időjárása a következő napokban

Itt a legfrissebb, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés! Csapadék továbbra is csak alig, elszórt záporok formájában várható. Emellett újabb hőhullám előtt állunk, mely előre láthatólag csütörtökön fog tetőzni.


Tovább fokozódik az aszály

Az előttünk álló héten újabb hőhullám érkezik, a hőmérséklet csúcsértéke csütörtökig emelkedik, akkor 33-38 fokra számíthatunk. Pénteken érkezik egy hidegfront, mely mérsékelni fogja a forróságot – írja a met.hu.

Ma és kedden még előfordulnak szórványosan alakulnak majd ki záporok, zivatarok, és a pénteki front is hoz majd csapadékot, de előre láthatólag keveset, így országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás. Pénteken és szombaton várható számottevő szél.

Az előző napokról

Az elmúlt héten elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, melyekből 5 mm-nél nagyobb csapadék csak nagyon kis területen hullott. A meleg, sokszor szeles időben a lehullott kis nedvesség hamar elillant a talajokból, csak a délnyugati országrészben, az Északi-középhegység északi oldalán, illetve másfelé egy-két komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben. A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak.

A szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszály van. Az elmúlt 30 nap és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat. 2022. első hat hónapját tekintve ez volt 1901. óta a legszárazabb első félév hazánkban. A hőmérséklet csúcsértéke a hét elején még kevéssel 30 fok alatt alakult, majd a hét végére már szinte országszerte meghaladta azt.


Ne hagyd ki!